Πάνω από το όριο συναγερμού η στάθμη του Έβρου στο Πύθιο

Πάνω από το όριο συναγερμού η στάθμη του Έβρου στο Πύθιο

 

 

Πάνω από το όριο συναγερμού βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ που μεταδίδει η naftemporiki, η στάθμη του ποταμού ανέβηκε στα 6,25 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70.
 
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και αποφασίστηκε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου τα μεσάνυχτα. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς με τον τρόπο αυτό υπήρξε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα από 6500 - 7000 στρέμματα
 
Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, πολύ μεγάλες ποσότητες νερών, περίπου 1300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, παροχετεύονται στον Έβρο, στο ύψος του Ορμενίου, ενώ η ίδια παροχέτευση εμφανίζεται και νοτιότερα στο σημείο όπου συναντώνται οι τρεις ποταμοί Έβρος, Άρδας και Τούντζα.
 
Παράλληλα, καταγράφεται υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαίλογκραντ στον ποταμό Άρδα, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση.
 
Η πολιτική προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο και, επίσης, αναμένεται ο μεγάλος υδάτινος όγκος να μετακινηθεί σταδιακά προς το νότιο τμήμα του Έβρου τις επόμενες μέρες.
 
Η αντοχή των αναχωμάτων θα δοκιμαστεί για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, επεσήμανε ο κ .Πέτροβιτς, ο οποίος χθες το απόγευμα συνόδευσε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη, σε επίσκεψη που έκανε στις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές του Διδυμοτείχου, της Ορεστιάδας και του Τριγώνου.
 
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει -στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της- να ενισχύσει τα αναχώματα στα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και θα υπάρξουν συγκεκριμένα έργα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο του Έβρου.
 
Στο μεταξύ, λόγω της υπερχείλισης του Ερυθροπόταμου στο Διδυμότειχο, πνίγηκαν 240 πρόβατα, ενώ διασώθηκαν 140 από μια μονάδα στην περιοχή της Καρωτής.

 

0
 
0