Ουκρανία: Ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα

Ουκρανία: Ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα

 

 

 

Ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Ζαπορίζιε, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επιβεβαίωσε το πρωί ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένιι Γιατσένιουκ.
 
Ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης κάλεσε τον υπουργό Ενέργειας της χώρας να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου για να δώσει στοιχεία για το γεγονός.
 
«Γνωρίζω ότι ένα ατύχημα συνέβη στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Ζαπορίζιε», ανέφερε ο κ. Γιατσένιουκ, ζητώντας από τον υπουργό του, Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν, να διευκρινίσει πότε το πρόβλημα θα έχει λυθεί.
 
Ο κ. Ντεμτσίσιν, όπως αναφέρει η naftemporiki, σε κατοπινές δηλώσεις του, σημείωσε ότι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί και ο αντιδραστήρας θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία.
 
«Δεν υπάρχει απειλή. Ούτε πρόβλημα με τους αντιδραστήρες», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, σημειώνοντας ότι το ατύχημα αφορά στον μηχανισμό εξόδου του ρεύματος από τη μονάδα παραγωγής ενέργειας και καθόλου την ίδια τη διαδικασία παραγωγής του.
 
Το πρακτορείο Interfax Ukraine μεταδίδει ότι το πρόβλημα ανέκυψε στον τομέα No 3 (αντιδραστήρα 1.000 μεγαβάτ), γεγονός που επιτείνει την ήδη υπαρκτή ενεργειακή κρίση στην Ουκρανία.
 
Επιβεβαιώνει δε ότι ο αντιδραστήρας θα τεθεί ξανά σε λειτουργία στις 5 Δεκεμβρίου.