Χριστούγεννα: Η πιο γλυκιά… εποχή

Χριστούγεννα: Η πιο γλυκιά… εποχή

 

 

 

Τα Χριστούγεννα συμβολίζουν την μετάβαση σε νέα αρχή που όλος ο κόσμος  γιορτάζει σε κάθε γωνία του πλανήτη.  Είναι η εποχή που οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά. Χριστουγεννιάτικα δένδρα και φωτάκια παντού. Το σπίτι στολίζεται  για να γίνει επίσημα η υποδοχή του νέου έτους.
 
Οικογένεια και φίλοι συμμετέχουν στην εορταστική ατμόσφαιρα και τιμούν τις ιδιαίτερες νοστιμιές της εποχής.
 
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, δίπλες, τσουρέκια, χριστουγεννιάτικα μπισκότα, πανεττόνε και η βασιλόπιττα της Πρωτοχρονιάς, είναι τα γλυκά που όλοι περιμένουν κάθε χρόνο, αν όχι να τα δημιουργήσουν, σίγουρα να τα γευτούν.
 
Τα μελομακάρονα και οι «χιονισμένοι» κουραμπιέδες είναι τα πιο κλασσικά πατροπαράδοτα γλυκά της Ελλάδας, μικρασιατικής προέλευσης, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Χριστουγεννιάτικου εθίμου. Γαστρονομικά, τα μελομακάρονα είναι ιδιαίτερα ευωδιαστά και εύγευστα,  όταν είναι αισθητή η προσθήκη κανέλας, γαρύφαλλου και κονιάκ και όταν είναι καλά αλλά όχι υπερβολικά μελωμένα.
 
Οι πασπαλισμένοι με άφθονη άχνη ζάχαρη κουραμπιέδες μπορούν να περιέχουν είτε τριμμένα, είτε ολόκληρα αμύγδαλα. 
 
Οι δίπλες, τα ξεροτήγανα και τα τσουρέκια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι τα γλυκά κάθε εορτασμού. Η παρασκευή τους έχει ένα αρκετά υψηλό βαθμό δυσκολίας και για το λόγω αυτό πολλοί προτιμούν να τα προμηθευτούν έτοιμα από το ζαχαροπλαστείο. Οι δίπλες και τα ξεροτήγανα είναι νηστίσιμα γλυκά.
 
Τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα συντελούν στη δημιουργική και γευστική χαρά των παιδιών. Σε σχήμα αστεράκι ή χριστουγεννιάτικο δένδρο ή χιονάνθρωπο και άλλα σχήματα που συμβολίζουν τη εποχή,   ενθουσιάζουν και μπορεί να αποτελούν και στολίδια στο χριστουγεννιάτικο δένδρο.
 
Το πανεττόνε είναι επίσης ένα γλυκό της εποχής, που προέρχεται από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της γειτονικής Ιταλίας. Μοιάζει με τσουρέκι και γίνεται ιδιαίτερα εύγευστο και αρωματικό αν  ζεσταθεί  για λίγο στο φούρνο.
 
Η Βασιλόπιττα με το φλουρί, που σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου καλότυχου έτους είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το νόμισμα καθιερώθηκε από την εποχή του Μέγα Βασιλείου.
 
Τα παραπάνω γλυκά συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος των γεύσεων  των Χριστουγέννων. Η πιο γλυκιά… εποχή έρχεται. Ετοιμαστείτε να την απολαύσετε.
 
 
Σε συνεργασία με το flowmagazine