"Καμπάνα" 10 εκ. ευρώ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές

 

 

 
Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ αποκοπήν και 14,52 εκατομμυρίων ευρώ σε εξαμηνιαία βάση, μέχρι την πλήρη συμμόρφωση, επέβαλε τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές που εξακολουθεί να λειτουργεί.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Ν. 4042/ 2012, τα ποσά που καταβάλλονται από το ελληνικό Δημόσιο ως χρηματικά πρόστιμα λόγω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, θα παρακρατούνται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η iefimerida.gr η απόφαση είναι μειωμένη σε σχέση με την πρόταση της εισαγγελέως που αφορούσε στην άμεση καταβολή από τη χώρα μας 22 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον 54.450 ευρώ για κάθε ημέρα μέχρι το κλείσιμο και την αποκατάσταση και της τελευταίας χωματερής.
 
Σύμφωνα με την απόφαση, μετά το πρώτο εξάμηνο, το πρόστιμο των 14.520.000 ευρώ θα υπολογίζεται ανάλογα με την πρόοδο της χώρας στο κλείσιμο και αποκατάσταση των χωματερών.
 
Θα αφαιρούνται 40.000 ευρώ για κάθε παράνομο χώρο ταφής απορριμμάτων που κλείνει και 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή που παύει να λειτουργεί και παράλληλα αποκαθίσταται περιβαλλοντικά.
Το κατ’ αποκοπήν ποσό των 10 εκατ. επιβλήθηκε, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, για την πρόληψη επανάληψης εκ μέρους της Ελλάδας ανάλογων παραβάσεων και στο μέλλον.
 
Σύμφωνα, πάντως, με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 49 χωματερές: 18 στην Πελοπόννησο, 16 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, 4 στο Βόρειο Αιγαίο, 4 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και οι υπόλοιπες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός των χωματερών στην Πελοπόννησο θα μειωθεί κι άλλο, αφότου ελεγχθούν από το υπουργείο χωματερές που δηλώθηκαν ως άρτι σφραγισθείσες.