Όχι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ λένε οι δήμαρχοι των νησιών

Όχι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ λένε οι δήμαρχοι των νησιών

 

Να πρυτανεύσει η λογική σχετικά με την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στο νησιωτικό χώρο ζητούν οι Δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου. Με την από 24/11/2014 επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων κ.α. η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν.Αι. ζητά την διατήρηση των μειωμένων συντελεστων ΦΠΑ και την απόσυρση κάθε πρότασης για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Η καθιέρωση των μειωμένων συντελεστών δεν αποτελεί «προνόμιο» για τα νησιά μας αλλά το ελάχιστο αντιστάθμισμα για την αντιμετώπιση των «μειονεκτημάτων» της νησιωτικότητας, αναφέρουν οι αιρετοί τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς, οι επαγγελματίες, έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από αυτή την ευεργετική διάταξη.
 
"Τα οικονομικά αποτελέσματα και τα μεγέθη απόδοσης του τουριστικού προϊόντος, αποδεικνύουν ότι οι μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης αποδίδουν πολύ περισσότερα θετικά αποτελέσματα και συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, στη μείωση της ανεργίας, αντί τα ολέθρια αποτελέσματα που θα επιφέρουν οι αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης. Η συνεχόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης τα δύο τελευταία χρόνια και η συνεισφορά στην δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβεβαιώνει τις θέσεις μας. Ας μην αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση με την αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α που θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του παραγωγικού ιστού του νησιωτικού χώρου με επιζήμια δημοσιονομικά αποτελέσματα και οδυνηρές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και της χώρας μας" καταλήγει η επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Δήμαρχος Ρόδου, Γιώργος Χατζηδιάκος.