Δείτε τι μπορεί να πάθει μια γυναίκα που τρώει τηγανητά φαγητά

Δείτε τι μπορεί να πάθει μια γυναίκα που τρώει τηγανητά φαγητά

 

 

 

 

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά τηγανητά φαγητά πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης.
 
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 15.000 γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, προκειμένου να εξετάσουν την επίδραση της κατανάλωσης τηγανητών φαγητών, εντός κι εκτός σπιτιού, πριν την εγκυμοσύνη με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης.
 
Όπως αναφέρουν τα neadiatrofis.gr, για τους σκοπούς της μελέτης, οι εθελόντριες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό, τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τη λήψη φαρμάκων κάθε δύο έτη, ενώ κάθε τέσσερα έτη οι ερευνητές συγκέντρωναν δεδομένα για τις διατροφικές τους συνήθειες.
 
Σχετικά με την κατανάλωση τηγανητών φαγητών, οι εθελόντριες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο συχνά καταναλώνουν τηγανητά φαγητά εντός κι εκτός σπιτιού ξεχωριστά. 
 
Επιπλέον, ρωτήθηκαν σχετικά με το τι είδους έλαια χρησιμοποιούν κατά το μαγείρεμα τηγανητών φαγητών στο σπίτι.
 
Συνολικά βρέθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τηγανητά φαγητά εντός κι εκτός σπιτιού αθροιστικά για 1-3, 4-6 και 7 μέρες την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης κατά 6%, 14% και 88% αντίστοιχα, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν τηγανητά φαγητά λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα. 
 
Από την άλλη, όταν εξετάστηκε η επίδραση της κατανάλωσης τηγανητών φαγητών εντός κι εκτός σπιτιού ξεχωριστά, η αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε μόνο στην περίπτωση της κατανάλωσης εκτός σπιτιού.
Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη κύησης. 
 
Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι παρατηρούμενες συσχετίσεις και να εξετασθούν οι υπεύθυνοι μηχανισμοί, εν τούτοις φαίνεται ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης τηγανητών φαγητών από γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης.