Τι περιλαμβάνoυν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό

Τι περιλαμβάνoυν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό

 

 

Δέσμη προτάσεων που διασφαλίζει τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνει και βασικά αιτήματα των εκπροσώπων των δανειστών περιέχει το «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας που εστάλη στην τρόικα.
 
Στόχος των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποφυγή λήψης οριζόντιων μέτρων που θα οδηγούσαν σε νέες περικοπές στο ύψος των συνταξιοδοτικών παροχών και ταυτόχρονα η επίσπευση της επιστροφής των δανειστών για να ολοκληρωθεί η κρίσιμη αξιολόγηση.
 
Στην πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000 ή εναλλακτικά σε 6.500 ένσημα.
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνονται τα χρόνια εργασίας για την κατώτατη σύνταξη, από 15 έτη που είναι σήμερα σε 20 ή 21,6 έτη. Στο θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου μόνο για όσους γεννήθηκαν μετά τη 1-1-1975. Δηλαδή, σε όσους είναι σήμερα κάτω των 40 ετών.
 
Ετσι, δεν θα θιγούν όσοι έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και κυρίως οι άνεργοι ασφαλισμένοι που έχουν υπερβεί το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι άνεργοι, με περιορισμένες δυνατότητες να εξασφαλίσουν μια σταθερή δουλειά.