Πέντε έξυπνα τρικ για να μην πεινάτε κάνοντας δίαιτα

 Πέντε έξυπνα τρικ για να μην πεινάτε κάνοντας δίαιτα

 

Η επιτυχία ενός προγράμματος απώλειας βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με το αίσθημα πείνας να καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσά τους.
Η πείνα που αισθάνεται το άτομο όταν ακολουθεί μια δίαιτα είναι καθοριστικός παράγοντας για το βαθμό προσκόλλησης σε αυτήν, που με τη σειρά του φαίνεται ότι αποτελεί το «κλειδί» της επιτυχίας. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που ακολουθούν δίαιτα απώλειας βάρους παραδέχονται πως το αίσθημα πείνας τους οδηγεί σε «ατασθαλίες», ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν πως κατά τη διάρκεια της δίαιτας, υπάρχουν στιγμές που αισθάνονται ότι «λιμοκτονούν»...

Η πείνα αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό επιβίωσης, ο οποίος ωθεί τον άνθρωπο στην αναζήτηση και κατανάλωση τροφής, με απώτερο σκοπό την πρόσληψη της ενέργειας που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση στη ζωή. Στη σύγχρονη εποχή ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι λόγοι που ωθούν το άτομο στην αναζήτηση φαγητού είναι περισσότεροι και δεν αφορούν μόνο το ένστικτο επιβίωσης, καθώς περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η αυξημένη διαθεσιμότητα τροφίμων και η έκθεση του ατόμου σε αυτά, τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, η «νοστιμιά» των τροφίμων και τα συναισθήματα.

Επιπλέον, η πείνα που αισθάνονται οι «διαιτώμενοι» μπορεί από τη μία να οφείλεται στη μείωση της ποσότητας τροφής που καταναλώνουν –ειδικότερα σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα των οποίων η συνήθης πρόσληψη τροφής ήταν ιδιαίτερα αυξημένη-, από την άλλη όμως ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα αυθυποβολής του ατόμου, το οποίο θεωρεί ότι αφού κάνει δίαιτα, το λογικό θα είναι να πεινάει.

Τέλος, το αυξημένο αίσθημα πείνας οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις σε λανθασμένες συμπεριφορές και χειρισμούς που αφορούν τη δίαιτα που ακολουθεί το άτομο, όπως είναι η υπερβολική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η παράλειψη γευμάτων ή οι αυθαίρετες «διορθωτικές» ενέργειες προκειμένου να καλυφθούν τυχόν «παρασπονδίες».


Διαβάστε τη συνέχεια στα neadiatrofis.gr