Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2014

Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2014

 

Φορείς της κοινωνικής οικονομίας και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης έδωσαν το παρόν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (http://seforum.gr/) που διοργανώθηκε την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα, με στόχο να δώσει μια εναλλακτική και κοινωνική λύση στην πολύπλευρη ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση.

Τιμώντας την Εβδομάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2014, οι φορείς που συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις έθιξαν ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία που χτυπάται από τις επιπτώσεις της κρίσης και ανέδειξαν την ανάγκη για ανασυγκρότηση της οικονομίας μέσω της συνεργατικής οικονομίας.

Νέες θέσεις εργασίας, η ανάγκη για θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και το περιβάλλον ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες, ενώ οι ομιλίες και τα εργαστήρια πυροδότησαν πλήθος ερωτήσεων από τους δεκάδες παρευρισκόμενους.

Σημαντικά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν ομιλίες/εργαστήρια καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αμοιβαία συνεργασία.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε και η παρουσία ξένων εκπροσώπων αντίστοιχων ενεργειών στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα ο Κροάτης Goran Jeras που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση με τη δημιουργία Ηθικής Τράπεζας στην Κροατία (ebanka).

Το παρόν έδωσαν, μάλιστα, συνεταιρισμοί απ’ όλη την Ελλάδα και ανέδειξαν τα οφέλη της κοινωνικής οικονομίας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι για τη δημιουργία και διατήρησή τους.

Η ουσία και το μήνυμα που θέλησε να περάσει το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας συνοψίζεται πολύ εύστοχα στο κείμενο που διακήρυξε μετά το πέρας της διημερίδας.

“Η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα αναγνωρίζονται ως παράγοντας κοινωνικής και οικονομικής συνοχής σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μίας πλουραλιστικής και ανθεκτικής κοινωνικής οικονομίας. Είναι, επίσης, κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής, αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ενεργώντας προς το κοινό συμφέρον, δημιουργούν θέσεις εργασίας, παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και προωθούν τη διαμόρφωση μιας πιο βιώσιμης οικονομίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενσωμάτωση της δημοκρατίας στην οικονομία αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Με βάση τις αξίες της αλληλεγγύης και την ενίσχυση της αυτενέργειας, δημιουργούν νέες προοπτικές και ελπίδες για το μέλλον και βοηθούν τους πολίτες να ανακτήσουν τον έλεγχο στην λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους.”

Οι συνδιοργανωτές του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ήταν οι εξής: “Άνεμος Ανανέωσης” – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, 180 Μοίρες – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, BENISI – Scaling Social Innovation, Δίκτυο Στήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (SES Net), Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, Impact Hub Athens και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.


MykonosDaily.gr σε συνεργασία με το http://www.flowmagazine.gr