Πώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αύξησε τα καρδιακά νοσήματα στις γυναίκες

Πώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αύξησε τα καρδιακά νοσήματα στις γυναίκες

 

 

 

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δύο μελέτες από την Αθήνα. Η έρευνα παρουσιάστηκε στις 17-20 Μαΐου 2014 στην Αθήνα στα πλαίσια του συνέδριο για την Καρδιακή Ανεπάρκεια. Το συνέδριο αποτελεί την κύρια ετήσια συνάντηση της Ένωσης Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο Δρ Αλέξιος Σαμέντζας δήλωσε: «Η Ελλάδα βυθίστηκε σε οικονομική κρίση το 2008 και από τότε σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας, μείωση των μισθών και πτώση στο βιοτικό επίπεδο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια κρίσεων, όπως είναι οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές».

Με τη σειρά της η Δρ Δήμητρα Παπαδημητρίου σημειώνει: «Έχουμε παρατηρήσει μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της Κολπικής μαρμαρυγής (AF) και καρδιακής προσβολής σε νεότερους ασθενείς στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε κατά πόσο υπήρξε πραγματική αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης.»

Οι ερευνητές ανέλυσαν αναδρομικά όλες τις εισαγωγές στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ελπίς στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των δύο χρονικών περιόδων. Το πρώτο χρονικό διάστημα 2003-2007 ορίστηκε ως η περίοδος πριν από την κρίση, ενώ το 2008-2012 ήταν η περίοδος της κρίσης.

Ο Δρ Σαμέντζας είπε: «Επιλέξαμε το 2008 ως την έναρξη της κρίσης, διότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε σημαντικά το εν λόγω έτος. Το ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από ό, τι ήταν πριν από το 2008 και η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά».

Οι ερευνητές κατέγραψαν εισαγωγές για εμφράγματα (αναφέρεται επίσης ως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) και κολπική μαρμαρυγή, η συνηθέστερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Εξέτασαν τα αποτελέσματα νεότερων ασθενών και εκείνων που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, και συσχέτισαν τα δεδομένα με σκοπό να εντοπίσουν τυχόν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στο Καρδιολογικό Τμήμα σημειώθηκαν 3.420 εισαγωγές κατά την περίοδο προ της κρίσης και 3.860 κατά την περίοδο της κρίσης. Κατά την περίοδο της κρίσης, ο αριθμός των εισακτέων για τα εμφράγματα αυξήθηκαν στα δύο φύλα, αλλά το εύρημα ήταν στατιστικά σημαντικό μόνο για τις γυναίκες. Η εισαγωγή αυξήθηκε επίσης σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα ήταν στατιστικά σημαντικό μόνο για τις γυναίκες.


Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.flowmagazine.gr