«Καμπανάκι» πρυτάνεων - Σε αδυναμία λειτουργίας τα ΑΕΙ το 2015

«Καμπανάκι» πρυτάνεων - Σε αδυναμία λειτουργίας τα ΑΕΙ το 2015

 

 

 Αύξηση της επιχορήγησης των πανεπιστημίων ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία οι πρυτάνεις, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία εντός του 2015 σε αδυναμία λειτουργίας, με ευθύνη της Πολιτείας, αναφέρει χαρακτηριστικά η http://www.naftemporiki.gr/

Στην ομόφωνη απόφασή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε το Σάββατο εκτάκτως στην Αθήνα, διαπιστώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Για να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων οι πρυτάνεις αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.

Αριθμός εισαγόμενων φοιτητών

Εξάλλου, η Σύνοδος θεωρεί ότι το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγομένων στα πανεπιστήμια πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς «ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού».

Αναποτελεσματικό το μέτρο της διαθεσιμότητας

Για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του υπουργείου Παιδείας διαπιστώνουν «τη δραματική υποστελέχωση όλων των πανεπιστημίων».

Βάσει των μελετών αυτών επισημαίνουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε «παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό» και γι' αυτό ζητούν την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Συμμετοχή και των αιώνιων φοιτητών στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου

Τέλος, η Σύνοδος προτείνει στη πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.