Προστάτεψε την καρδιά σου με το φάρμακο της αισιοδοξίας

Προστάτεψε την καρδιά σου με το φάρμακο της αισιοδοξίας

 

 

 

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι αρνητικές καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, ο θυμός, το άγχος και η επιθετικότητα είναι επιζήμιες για την καρδιαγγειακή υγεία.  Στην πρώτη και μεγαλύτερη συστηματική ανασκόπηση του Harvard School of Public Health (HSPH) οι ερευνητές εντόπισαν μια σύνδεση ανάμεσα στην ψυχολογική ευεξία και στον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Περισσότεροι από 2.200 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο (CVD) κάθε ημέρα, κατά μέσο όρο ένας θάνατος κάθε 39 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την American Heart Association.

«Η απουσία της αρνητικής ψυχολογίας δεν είναι το ίδιο πράγμα με την παρουσία της θετικής. Βρήκαμε ότι παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η ικανοποίηση από τη ζωή και η ευτυχία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία ενός ατόμου, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα ή το σωματικό βάρος» τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας Julia Boehm, ερευνήτρια στο Department of Society, Human Development, and Health at HSPH. «Για παράδειγμα, τα πιο αισιόδοξα άτομα είχαν περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου σε σύγκριση με τους λιγότερο αισιόδοξους συνομηλίκους τους» είπε.

Σε μια ανασκόπηση περισσότερων από 200 μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε δύο μεγάλες επιστημονικές βάσεις δεδομένων, η Boehm και η Laura Kubzansky, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο HSPH, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ορισμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως η αισιοδοξία και το θετικό συναίσθημα που λειτουργούν ως περιουσιακά στοιχεία, καθώς πραγματικά προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Φαίνεται, επίσης, ότι αυτοί οι παράγοντες επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Για να κατανοήσουμε περαιτέρω πώς η ψυχολογική ευεξία και η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να σχετίζονται, η Boehm και η Laura Kubzansky προχώρησαν στη διερεύνηση της σχέσης της ευημερίας και της καρδιάς με την υγεία και τους βιολογικούς δείκτες. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μια αίσθηση ευεξίας εμφανίζουν πιο υγιείς συμπεριφορές όπως είναι η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος. Επιπλέον, η μεγαλύτερη ευημερία σχετίζονταν με καλύτερη βιολογική λειτουργία, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, υγιή επίπεδα χοληστερόλης και φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η έμφαση στην ενίσχυση των ψυχολογικών δυνάμεων και όχι απλώς η άμβλυνση των ψυχολογικών ελλειμμάτων μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία» δήλωσε η Laura Kubzansky.

* Η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Psychological Bulletin.


MykonosDaily.gr σε συνεργασία με το http://www.flowmagazine.gr