Για εκείνους που ερωτοτροπούν με τη ζωή

Για εκείνους που ερωτοτροπούν με τη ζωή


Διαβάζοντας τώρα τελευταία το βιβλίο του Tom Robbins «Το άρωμα του ονείρου» έπεσα πάνω στην ιστορία του Αλομπάρ.

 
Ο Αλομπάρ κυβερνούσε ένα βασίλειο τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του  Χριστιανισμού.

Σ’  αυτό το βασίλειο, ο βασιλιάς οριζόταν από τους υπόλοιπους με κριτήριο τη ρώμη και την ευρωστία του. Ο χρόνος παραμονής του στο θρόνο δεν καθορίζονταν από τα κατορθώματά του στη μάχη ή πόσο συνετά κυβερνούσε. Αυτό που καθόριζε το πόσο καιρό θα παρέμενε στην εξουσία αλλά και τη ζωή –καθώς όταν τέλειωνε η θητεία του θανατώνονταν- ήταν η εμφάνιση της πρώτης άσπρης τρίχας ή ρυτίδας και το πόσο οι επιδόσεις του στο κρεβάτι παρέμεναν ικανοποιητικές για όλες τις συζύγους του.

Τα παραπάνω σημάδια θεωρούνταν συμπτώματα παρακμής και εξασθένισης των δυνάμεων του εκάστοτε βασιλιά , ο οποίος έπρεπε να θανατωθεί για να περάσει η ψυχή του στον επόμενο διάδοχο.

Ο βασιλιάς της ιστορίας, λοιπόν, όταν η πρώτη άσπρη τρίχα εμφανίστηκε δεν περίμενε καρτερικά τη μοίρα του. Αποφάσισε να μη δεχτεί αδιαμαρτύρητα το τέλος του: «μ’ έχει κυριέψει, λέει ο Αλομπάρ, η επιθυμία να είμαι κάτι περισσότερο. Κάτι που ο αντίλαλός του να μπορεί να καταπνίξει το κροτάλισμα του θανάτου» . Αποφασίζει να ξεγελάσει τους υπηκόους του, σκηνοθέτησε τον θάνατο και την ταφή του και ξεκίνησε μόνος προς αναζήτηση άλλου σκοπού στη ζωή του έχοντας την πεποίθηση πως η ζωή δεν είναι μόνο ένα δημόσιο φαινόμενο αλλά και μια μοναχική περιπέτεια.  

Μπορεί λοιπόν η ύπαρξη να επαναπροσδιοριστεί;

Ο ήρωας της ιστορία πίστευε πως ναι. Παρόλο που το μόνο που είχε μάθει ήταν να είναι βασιλιάς, δεν έμεινε σε αυτό. Ακολούθησε την καρδιά του και πίστεψε κάτι που μέχρι τότε ήταν αδιανόητο, πως ο άνθρωπος δηλαδή μπορεί να γίνει πολλά περισσότερα του ενός πράγματος. Μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Αποφάσισε να πεθάνει όποτε βολεύει τον ίδιο και απέκτησε ένα καινούργιο πάθος, το πάθος να είναι ο εαυτός του και να γίνει κάτι περισσότερο απ’ αυτό που ήταν πριν.


Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.thessalonikiartsandculture.gr