Κατάθλιψη: αλήθειες και μύθοι για μία ασθένεια ταμπού

Κατάθλιψη: αλήθειες και μύθοι για μία ασθένεια ταμπού

 

 

 

Παρά το γεγονός, ότι η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια που επηρεάζει πάνω από το 10% του πληθυσμού, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις, μύθοι και προκαταλήψεις γύρω από αυτή.

Βασικό ζήτημα της κατάθλιψης είναι η προκατάληψη, που προκύπτει εις βάρος των ατόμων, που πάσχουν λόγω του στίγματος, που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές. Επειδή, όμως οι καθημερινές αγχώδεις συνθήκες ζωής, φαίνεται ότι κάνουν τον σύγχρονο άνθρωπο πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη, έχει έρθει η ώρα να ξεπεράσουμε τα «ταμπού» και να δούμε την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τους μύθους της ασθένειας αυτής.

«Η κατάθλιψη δεν είναι μια πραγματική ιατρική ασθένεια»

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα, ότι η κατάθλιψη ορίζεται ως αδυναμία χαρακτήρα ή απλώς θλίψη. Ωστόσο, η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη διαταραχή που έχει ψυχολογικές, κοινωνικές και βιολογικές ρίζες. Πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και της ψυχοθεραπείας και δεν θα πρέπει να θεωρείται συμβατικά ως δυστυχία, άρα και να παραμένει ανίατη.

«Τα αντικαταθλιπτικά από μόνα τους μπορούν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη»

Ευτυχώς, η κατάθλιψη είναι μια θεραπεύσιμη διαταραχή, αλλά τα αντικαταθλιπτικά από μόνα τους δεν είναι συνήθως αρκετά. Ενώ τα φάρμακα αυτά έχουν την ικανότητα να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου και να διορθώσουν τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα, η πιο συναισθηματική θεραπεία για την κατάθλιψη περιλαμβάνει επίσης την ψυχοθεραπεία.

Η λύση για την κατάθλιψη δεν είναι τόσο εύκολο, όσο να πάρει κάποιος ένα χάπι και να περιμένει να θεραπευτεί. Μάλιστα, οι εν λόγω φαρμακευτικές αγωγές ενδεχομένως να χρειαστούν διάστημα έξι εβδομάδων για να ενεργήσουν. Για τη σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία της κατάθλιψης, χρειάζεται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

«Μπορείτε να ξεπεράσετε την κατάθλιψη με θετική σκέψη»


Διαβάστε τη συνέχεια στον http://www.iator.gr