629 σοβαρές καταγγελίες κακοποίησης παιδιών από την αρχή του έτους δέχθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού

629 σοβαρές καταγγελίες κακοποίησης παιδιών από την αρχή του έτους δέχθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού

 

 

 
Η παιδική κακοποίηση αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία της σύγχρονης κοινωνίας. Μπορεί η σημερινή ημέρα να είναι αφιερωμένη στα Δικαιώματα του Παιδιού, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 19η Νοεμβρίου διεθνώς αναγνωρισμένη Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας καθώς πολλές δεν γίνονται γνωστές αφού θεωρείται θέμα "ταμπού" με αποτέλεσμα να είναι λίγες οι περιπτώσεις που φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν βοήθεια. 
 
Πάραυτα από 1/1/2014 έως και 31/10/2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 629 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Το 98,5% των καταγγελιών ήταν ανώνυμες! Οι καταγγελίες αφορούσαν συνολικά 1.254 παιδιά εκ των οποίων τα 597 (47%) ήταν αγόρια, 503 (40%) ήταν κορίτσια και 157 (13%) ήταν παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 42% των παιδιών ήταν 0-6 ετών! Παράλληλα, το 43% των καταγγελιών αφορούσε σε σωματική κακοποίηση και σε ποσοστό 91% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο. 
 
Κατά το διάστημα 1/1/2014 έως και 31/10/2014 ο Οργανισμός χειρίστηκε 92 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού. Τα περιστατικά αφορούσαν 151 παιδιά από τα οποία σε ποσοστό 91% είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, 8% είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και 1% είχε ανάγκη άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Από  το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον 17 (11%) παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
 
 
Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται (ICMEC). Επίσης 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC).
 
 
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη «Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά».