Στον

Στον

 

 

 
Την μη παραλαβή της μελέτης διεύρυνσης του καθεστώτος χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του στην Ρόδο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. 
 
Στην μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπως αναφέρθηκε δεν είχε πραγματοποιηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς των νησιών μας και τονίσθηκε ότι η ομάδα των μελετητών θα πρέπει να έρθει άμεσα σε επαφή με τους τοπικούς ΟΤΑ, να τους ενημερώσει και να καταγράψει τις θέσεις τους.
 
Αναφορικά για το νησί της Πάρου, ο Έπαρχος Κωνσταντίνος Μπιζάς τόνισε ότι αν και η μελέτη αναγράφει ότι το Δ.Σ. της Πάρου δέχεται τον σχεδιασμό που προκύπτει από το πρόσφατο ΓΠΣ, αυτό δεν έχει προκύψει από καμία απόφαση του Δ.Σ. Πάρου. 
 
«Αντιθέτως μάλιστα ο Δήμος Πάρου με την απόφαση υπ’ αριθμ. 3/2014 ( 15-1-2014)  αποφάσισε ομόφωνα  να προσφύγει κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Άνδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος» τονίζει ο Έπαρχος.
 
Το ΓΠΣ για την Πάρο αναφέρει ότι : «Εντός της ΠΕΠ 5 επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων αξιοποίησης αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε σημεία που δεν είναι ορατά από τη θάλασσα, από το επαρχιακό οδικό δίκτυο και από τους οικισμούς του νησιού, σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, ΦΕΚ 2464/Β/3-12-2008,ως ισχύει.
 
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο στις 25.01.2014 αποφασίστηκε ομόφωνα να στηριχθούν οι Δήμοι των τεσσάρων νησιών Πάρου, Νάξου, Άνδρου και Τήνου στην προσφυγή τους προς το Σ.Τ.Ε. για να ανακληθεί η θετική απόφαση της 23.12.2013 του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη σχετικά με την εγκατάσταση των Α.Π.Ε. στα παραπάνω νησιά.
 
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε επικουρικά στους Δήμους να προσφύγει και η Περιφέρεια στο Σ.Τ.Ε. για το παραπάνω θέμα.
 
Ο κ. Μπιζάς μετέφερε την ανησυχία όλων των κατοίκων της Πάρου και όλων των φορέων της για τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν στο νησί. «Δεν υπάρχει κανείς που να αποδέχεται την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών τέτοιου μεγέθους οι οποίες όχι μόνο αλλοιώνουν το περιβάλλον αλλά θα το καταστρέψουν και θα το ερημοποιήσουν» τόνισε ο ίδιος και επεσήμανε ότι «Τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας και δεν σταματούν ουσιαστικά την λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ».