Δεν προβλέπει νέα εισπρακτικά μέτρα ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους

Δεν προβλέπει νέα εισπρακτικά μέτρα ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους

 

 Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμό ανάπτυξης στο 3%, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2015, που καταθέτει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Αν και οι συζητήσεις με την τρόικα, μέσω τηλεδιασκέψεων και e-mail, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς δεν γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους, η κυβέρνηση και χωρίς συμφωνία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια ακόμη «μονομερή» ενέργεια, ύστερα από αυτή της ρύθμισης-μαμούθ των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Υπενθυμίζεται ότι θέση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ότι το επόμενο έτος δεν θα υπάρξει «κενό», ενώ οι δανειστές υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει απόκλιση άνω των 2 δισ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό μάλιστα κενό μπορεί να αυξηθεί από την πλευρά των δανειστών ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, καθώς περιμένουν να δουν πώς θα κινηθούν οι εισπράξεις τους επόμενους δύο μήνες από τη «μεγάλη» ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγος για τον οποίο άλλωστε υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση να αποσυρθεί και να μπει ανώτατο πλαφόν οι 72 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις προβλέψεις της τρόικας για «κενό» που θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, ο νέος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέα εισπρακτικά μέτρα, ωστόσο δεν περιλαμβάνει και τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, που μετατίθενται για την επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, στη μετά μνημονίων εποχή.


Διαβάστε τη συνέχεια στη http://www.naftemporiki.gr