Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ποδηλασία

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ποδηλασία

 

 


Στις μέρες μας, είναι πλέον βέβαιο, πως η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελούν τις νέες «επιδημίες» του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Οι διεθνείς εταιρίες Βιο-ιατρικών επιστημών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας ευθύνονται για το 60% των θανάτων σήμερα, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 73% μέχρι το 2020. Οφείλουμε, λοιπόν, να θέσουμε βασική μας προτεραιότητα την ενασχόλησή μας με τους τομείς της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, θεωρώντας τους θεμελιώδεις παράγοντες για τη βελτίωση της υγείας.

Για την καταπολέμηση των παραπάνω προβλημάτων και έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, προτείνεται η ποδηλασία. Πρόκειται για άθλημα αρκετά δημοφιλές παγκοσμίως το οποίο χαρακτηρίζουν τρεις λέξεις: μετακίνηση, υγεία και ψυχαγωγία. Παρατίθενται παρακάτω τα ευεργετικά οφέλη της.

Καταρχάς, όσον αφορά στην υγεία, η μέτριας έντασης ποδηλασία ενισχύει το ανοσοποιητικό και το μϋοσκελετικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνοντας τη φυσική μας κατάσταση και κατ’ επέκταση ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθάμε τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τις ιογενείς ασθένειες και συμβάλλουμε στην ενίσχυση της οστικής μας πυκνότητας, αποφεύγοντας τη μελλοντική εμφάνιση οστεοπόρωσης. Επίσης, μέσω της ποδηλασίας, βελτιώνεται η οξυγόνωση, καθώς και η κυκλοφορία του αίματος και μειώνονται το σωματικό λίπος και η χοληστερόλη.
Επίσης, η ποδηλασία και η άσκηση γενικότερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας και αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη θεραπεία της, προλαμβάνει και βοηθά στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων και του διαβήτη και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου και του μαστού. Επίσης, η μυϊκή ενδυνάμωση των ποδιών και γενικότερα η άσκηση μέσω της ποδηλασίας βελτιώνει την ισορροπία βελτιώνοντας την νευρομυϊκή συναρμογή.


Διαβάστε τη συνέχεία στα http://www.neadiatrofis.gr/