Δυσανεξία στη λακτόζη και διατροφικές συστάσεις

Δυσανεξία στη λακτόζη και διατροφικές συστάσεις

 

 

 

Η δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλιώς ανεπάρκεια λακτάσης σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει πλήρως το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη) από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνήθως δεν είναι επικίνδυνη, αλλά τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να είναι δυσάρεστα. Ποιος ευθύνεται για τη δυσανοχή, ποια είναι τα συμπτώματα και ποια είναι η κατάλληλη διατροφή;

Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη

Μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματα της δυσανεξίας μέσα από την προσεκτική επιλογή διατροφής που περιορίζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της δυσανοχής αρχίζουν συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού ή τροφίμων που περιέχουν λακτόζη. Κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

    Διάρροια
    Ναυτία, και μερικές φορές έμετος
    Κράμπες στην κοιλιά
    Φούσκωμα
    Αέρια

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, αλλά μερικές φορές μπορεί να αποβούν σοβαρά.

Αίτια δυσανεξίας στη λακτόζη

Κανονικά, τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το λεπτό έντερο παράγουν ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Η λακτάση έχει ως βασική λειτουργία την υδρολυτική διάσπαση του δισακχαρίτη λακτόζη στα συστατικά του μονομερή γαλακτόζη και γλυκόζη. Με την ανεπάρκεια λακτάσης το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης καταφεύγει στο κόλον (τμήμα του παχέος εντέρου) όπου τα εντερικά βακτήρια αλληλεπιδρούν με αυτήν. Η αλληλεπίδραση αυτή προκαλεί συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, αέρια, φούσκωμα και διάρροια.


Διαβάστε τη συνέχεία στο http://www.flowmagazine.gr