Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ - Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ - Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

 

 

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με απόφαση του ΟΗΕ.
«Δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε κακοποιητική σχέση. Το πρώτο βήμα για την λύση του προβλήματος είναι να το αναγνωρίσουμε» αναφέρει το womensos.gr

Βία είναι κάθε πράξη που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής βλάβης ή και πόνου. Το κύριο συστατικό της είναι ο φόβος. Όσο περισσότερο καθυστερεί κάθε γυναίκα ν συνειδητοποιήσει ότι υφίσταται κάποια μορφή βίας, τόσο περισσότερο η βία θα μεγαλώνει. Αντιμετωπίζοντας τον φόβο, μπορείς να αντιμετωπίσεις ευκολότερα την κάθε μορφή βίας.

Μια από τις συχνότερες μορφές βίας είναι η οικογενειακή βία που πολλές φορές αποτελεί ταμπού και αποκρύπτεται. Μια τέτοια τακτική συνήθως επιδεινώνει την κατάσταση.

Αναγνωρίστε τα σημάδια

 • Σε ζηλεύει παθολογικά; Είναι υπερβολικά κτητικός;
 • Θέλει να ξέρει κάθε ώρα και στιγμή που είσαι και τι κάνεις;
 • Θέλει να περνάς όλο τον ελεύθερο χρόνο σου μαζί του;
 • Ζηλεύει τα παιδιά σου, τους συγγενείς,  τους φίλους ή τους συναδέλφους σου;
 • Σε απομονώνει από την οικογένεια και τους φίλους σου και δεν σου επιτρέπει να έχεις επαφές μαζί τους;
 • Σου υπαγορεύει πώς να μιλήσεις και πώς να συμπεριφερθείς ή τι απόψεις να έχεις;
 • Εξοργίζεται όταν έχεις διαφορετική άποψη από την δική του;
 • Σε μειώνει μπροστά σε άλλους, σε ταπεινώνει δημόσια;
 • Δεν σέβεται την σωματική και την ψυχική σου υγεία;
 • Σχολιάζει αρνητικά, την εμφάνιση, τα κιλά, τα ρούχα σου;
 • Σε εξαναγκάζει σε ερωτική επαφή ή σε ερωτικές πράξεις;
 • Σε κατηγορεί για την συμπεριφορά και τα προβλήματά του;

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια από τα προειδοποιητικά σημάδια…H συστηματική και επαναλαμβανόμενη εκδήλωσή τους, όμως, αποτελεί ένδειξη κακοποιητικής σχέσης.
 

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά για την χώρα μας καθώς η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή στήριξης SOS 15900 μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας δέχθηκε περισσότερες από 12.000 κλήσεις.
 

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (ποσοστό 77%) ενώ σε πολύ μικρότερα ποσοστά ακολουθούσαν σεξουαλική παρενόχληση, περιπτώσεις βιασμού, εξώθηση σε πορνεία κ.α. Οι περισσότερες από τις γυναίκες ήταν άνεργες (30%) ενώ σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό καταγράφεται και για τις απασχολούμενες (28%). Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών ήταν έγγαμες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία , οι γυναίκες που υπέστησαν σε κάποιου είδους βία ήταν μεταξύ 25 – 39 ετών και 40 - 54 ετών.   
 

Σύμφωνα με το "Unite to end vilence against women"
 

 • 1 στις 3 γυναίκες  κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
 • 1 στις 5 γυναίκες  θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
 • 40% με 50% των γυναικών   της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής  παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
 • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
   

Η βία και η κακοποίηση γυναικών έχουν πάρει διαστάσεις μάστιγας που δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων παρέχει άμεση ψυχοκοινωνική στήριξη και προστασία σε γυναίκες θύματα βίας 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο και απευθύνεται σε εκείνες τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά γιατί δεν τολμούν να μιλήσουν. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων καλεί τις γυναίκες που υφίστανται βία ή κακοποίηση να σπάσουν την σιωπή τους τονίζοντας ότι «η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα». Τέλος επισημαίνεται ότι η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με τον Νόμο.
 

Διαβάστε το ενημερωτικό έντυπο της Γ. Γρ. Ισότητας 
 

Ενημερωθείτε αναλυτικά ΕΔΩ