Παραπέμπεται στη δικαιοσύνη για τις «off shore» o Γ. Καρατζαφέρης

Παραπέμπεται στη δικαιοσύνη για τις «off shore» o Γ. Καρατζαφέρης

 

 Ομόφωνα παραπέμπει η Επιτροπή Ελέγχου του Πόθεν Έσχες τον Γιώργο Καρατζαφέρη στον Εισαγγελέα Εφετών και το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπόθεση με τις δύο εξωχώριες εταιρείες που βρέθηκαν στην κατοχή του, αλλά δεν είχαν δηλωθεί στο πόθεν έσχες, αναφέρει η http://www.naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ελέγχεται για τα αδικήματα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες και παράνομης κατοχής offshore εταιρείας, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπορεί να προχωρήσει σε καταλογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να υπάρξει και το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία του πορίσματος των ορκωτών λογιστών, τα οποία εστάλησαν στην Επιτροπή και χαρακτήριζαν ως αδικαιολόγητο το ποσό των 1.650.000 ευρώ που βρέθηκε στην εξωχώρια εταιρεία Catalina International, η οποία ανήκει στον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον υιό του Γιάννη.

Όπως προκύπτει στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν έχει αναφέρει μετά το 1993 την υπεράκτια εταιρεία «Catalina» που κατείχε αρχικά με το γιό του, αλλά ούτε και τη δεύτερη εταιρεία με την ονομασία «Hommeric» που απέκτησε στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι απαγόρευση κατοχής off shore εταιρείας, ισχύει για τους βουλευτές από το 2003 - ενώ με διάταξη του 2010 η απαγόρευση συμπεριέλαβε ρητά και ενδεχόμενα παρένθετα πρόσωπα.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής κράτησε τέσσερις ώρες και υπήρξαν εντάσεις, καθώς πολλά μέλη της τόνισαν ότι οι ορκωτοί ελεγκτές όφειλαν να έχουν βρει τις εξωχώριες εταιρείες του προέδρου του ΛΑΟΣ είτε όταν έκαναν τους τακτικούς ετήσιους ελέγχους, είτε στο πλαίσιο του ελέγχου των πόθεν έσχες από το 1974 μέχρι το 2012.

Ακόμη η Επιτροπή παρέπεμψε στη δικαιοσύνη τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. Αριστείδη Τσιμπλάκο και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχο Χυτήρη, καθώς διαπίστωσε αναντιστοιχία άνω των 35 χιλιάδων ευρώ ανάμεσα στις καταθέσεις και στα δηλωμένα εισοδήματα.