Ξεπερνώντας τραυματικά γεγονότα

Ξεπερνώντας τραυματικά γεγονότα

 

 

 

 

Ο καθένας από εμάς με τον δικό του τρόπο καταβάλει καθημερινά προσπάθειες να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας στη ζωή του.  Αυτό, ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο απλό ως προς την επίτευξή του, καθώς η ζωή όλων μας επηρεάζεται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ποικίλες συνισταμένες.

Είναι πιθανό, λοιπόν, παρόλο που μπορεί να έχουμε προσπαθήσει αρκετά να εξασφαλίσουμε μία σχετική γαλήνη στη ζωή μας, να προκύψει ένα γεγονός ξαφνικά και απροειδοποίητα το οποίο μπορεί να μας σοκάρει και να μας πληγώσει ή ακόμα και να μας βυθίσει σε βαθιά θλίψη και μελαγχολία. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι το προφανές: Τι κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Το σημαντικότερο, όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε τι κάναμε προηγουμένως και επιτρέψαμε να μας επηρεάσει!

Η ευαισθησία απέναντι σε ένα γεγονός

Τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν πολλοί και ανάλογα βέβαια και τη φύση του γεγονότος, οι περισσότεροι είναι λίγο ως πολύ γνωστοί. Για παράδειγμα, μπορούμε να το υποστηρίξουμε με ψυχοθεραπεία και άλλες εναλλακτικές θεραπείες, με φίλους ή επαφή με τη φύση ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να σκεφτούμε.

Αυτό που ωστόσο δεν θα προσέχαμε ιδιαίτερα είναι γιατί να μας επηρεάσει τόσο αυτό το συγκεκριμένο γεγονός και όχι κάποιο άλλο. Το πόσο επιτρέψαμε να επηρεαστούμε καταδεικνύει μόνον ένα στοιχείο, τον βαθμό στον οποίο είμαστε ευάλωτοι απέναντι σε αυτό το γεγονός!

Διαδικασία αποθεραπείας

Συνειδητοποίηση της έννοιας του θανάτου

Πολλοί εδώ μπορεί να σκεφτούν, καλά όλα αυτά αλλά πως ξεπερνιέται κάτι τόσο σοβαρό όπως ένας θάνατος; Η απάντηση είναι απλή. Δουλεύουμε εσωτερικά τη σχέση μας με το άτομο αυτό, ακόμα και εν τη απουσία του. Ο πόνος που νιώθουμε από την απώλεια αγαπημένων προσώπων είναι ανάλογος με τη σχέση εξάρτησης την οποία είχαμε αναπτύξει όσο το άτομο αυτό βρισκόταν εν ζωή.

Όσο πιο πολύ πονάμε γι' αυτή την απώλεια, τόσο πιο προσκολλημένοι ήμασταν στο άτομο αυτό. Αν λοιπόν αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε σιγά σιγά την έννοια του θανάτου, θα διαπιστώσουμε ότι ο θάνατος αυτός πραγματοποιήθηκε κυρίως  μέσα μας. Το άτομο αυτό πεθαίνει από τη δική μας ζωή. Η απουσία του από αυτήν, η συνήθεια που έχουμε χτίσει και η συνεξάρτηση είναι που μας οδηγούν στη θλίψη.
 

Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.flowmagazine.gr