180 μουσικοί από 18 νησιά στην συνάντηση λαϊκών πνευστών Αιγαίου

180 μουσικοί από 18 νησιά στην συνάντηση λαϊκών πνευστών Αιγαίου

 

 

 

Ένα ακόμη Μουσικό τριήμερο ολοκληρώθηκε με επιτυχία διαδίδοντας την μουσική μας παράδοση. Ήχοι και φωνές του Αιγαίου συναντήθηκαν σε Πάρο και Αντίπαρο για την «Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού), με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων Πάρου και Αντιπάρου και του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη 27-29 Σεπτεμβρίου. 

 
Στη Συνάντηση συμμετείχαν εφέτος 180 μουσικοί από 18 νησιά: από τις Κυκλάδες (Άνδρος, Ανάφη, Αντίπαρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος), από τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάσος, Λέρος) και από το Ανατολικό Αιγαίο (Ικαρία, Σάμος). 
Συμμετείχαν επίσης οργανοπαίκτες από την Κρήτη, τη Βόρεια Ελλάδα (γκάιντες) και την Εύβοια. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων μουσικών ήσαν νέοι κάτω των 25 ετών!
 
Την πολυπληθή ομήγυρη συμπλήρωσαν νέοι μουσικοί από την Αθήνα, μαζί με τους μουσικολόγους, τους φοιτητές και τους τεχνικούς που παρακολουθούν και καταγράφουν τις Συναντήσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από την πρώτη Συνάντηση, πραγματοποιείται συστηματική καταγραφή όλων των δράσεων και δημιουργία σχετικού αρχείου, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και τους σκηνοθέτες Πάνο Καρκανεβάτο και Αλέξανδρο Λαμπρίδη. 
 
Η Συνάντηση επί τρεις ημέρες διέτρεξε όλη την Πάρο. Οι 200 και πλέον φιλοξενούμενοι συνενώθηκαν με τους ντόπιους σε μια μεγάλη γιορτή. Όλοι συμμετείχαν με πατινάδες στα σοκάκια των χωριών, με τραγούδια, μουσικές και χορούς στη διονυσιακή τελετουργία των γλεντιών που στήθηκαν στην Αγκαιριά, στο Άσπρο Χωριό, στη Νάουσα και στην Παροικιά (στο Άλσος της Παναγίας Καταπολιανής). Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ενθουσιώδης πορεία των μουσικών στους δρόμους της Αντιπάρου, που κατέληξε σε ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσίασης στην πλατεία του χωριού. 
 
Παράλληλα προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους του Άγη Κελπέκη με θέμα τις παριανές τσαμπούνες, ενώ έγιναν συζητήσεις για τη μουσική  παράδοση, τα λαϊκά όργανα και τους τρόπους διάσωσης, εκμάθησης και διάδοσής τους στη δύσκολη περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
 
Ενεργή και ενθουσιώδης υπήρξε η υποδοχή και συμμετοχή εκ μέρους των τοπικών φορέων (δημοτικοί φορείς, σύλλογοι και τοπικά συμβούλια), ενώ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, που παραβρέθηκε στη Συνάντηση, δήλωσε τη στήριξή του για την ενίσχυση και συνέχιση του θεσμού.
 
Οι Μουσικές Συναντήσεις ξεκίνησαν το 2002 σε παγκυκλαδικό επίπεδο, επεκτάθηκαν σε όλο το Νότιο Αιγαίο κι έχουν καταξιωθεί - σε ετήσια βάση - ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός.
Φέρνοντας σε επικοινωνία τους οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, οι Συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, επίδειξη της δεξιοτεχνίας των μουσικών και απόκτηση κινήτρων για τη διάδοση και συνέχιση της μουσικής κληρονομιάς, περνώντας τη σκυτάλη στις νεότερες γενιές. Οι νέοι μουσικοί έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους και να μυηθούν στον πλούτο και την ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου. 
 
Στο τέλος του τριημέρου, ο συγκινητικός αποχαιρετισμός - και πάλι με μουσικές χορούς και αυτοσχέδιες μαντινάδες - αποτύπωσε τις ζωηρές εντυπώσεις που άφησε σε όλους αυτή η νέα Συνάντηση, εμπνέοντας αισιοδοξία και σταθερή πεποίθηση για τη διάσωση και συνέχιση της μουσικής μας κληρονομιάς. 
Τούτη η ομήγυρη συνιστά πλέον για τα νησιά μας μια διαρκή και ενεργή πολιτιστική κοινότητα, δίνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης στους δύσκολους καιρούς μας.
Συνάντηση λαϊκών πνευστών Αιγαίου 2013 Πάρος - Αντ Συνάντηση λαϊκών πνευστών Αιγαίου 2013 Πάρος - Αντ