Οι 4 νόμοι της απλότητας και πώς να τους εφαρμόσουμε στη ζωή

Οι 4 νόμοι της απλότητας και πώς να τους εφαρμόσουμε στη ζωή

 

 


Μια απλή μέθοδος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ακόμα και στη ζωή μας σαν σύνολο.

“Η απλότητα είναι η απόλυτη κομψότητα.” – Leonardo da Vinci

Το πρόβλημα με πολλά βιβλία και οδηγούς για να απλοποιήσεις την ακαταστασία, στην εργασία, το γραφείο, την ζωή σου, είναι ότι συνήθως είναι πολύ πολύπλοκα.

Χρειαζόμαστε μια απλή μέθοδο για την απλούστευση.

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που πρωτοξεκίνησα να απλοποιώ την ζωή μου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα με ακαταστασία, πάλεψα με κύματα επιπλοκών και την απλότητα και δοκίμασα δεκάδες μεθόδους απλοποίησης από διάφορες πηγές. Ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι, αλλά όχι κάτι που θα το συνιστούσα στον καθένα. Αν ψάχνεις να απλοποιήσεις μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής σου, δεν θέλεις να περάσεις από ένα τέτοιο είδος σύγχυσης.

Συγκέντρωσε τα πάντα σε ένα μέρος.

Ξεχώρισε τα απαραίτητα.

Εξάλειψε τα υπόλοιπα.

Τακτοποίησε αυτά που απομένουν, όμορφα και ωραία.

“Η ζωή είναι πολύ απλή, αλλά επιμένουμε στο να την κάνουμε πολύπλοκη.” – Κομφούκιος

Για να το δούμε αυτό, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο πώς να τακτοποιήσεις ένα συρτάρι. Ας πούμε ότι πρόκειται για το χειρότερο συρτάρι στο σπίτι σου (μενού από εστιατόρια που έκλεισαν 10 χρόνια πριν, εγχειρίδια για υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν DOS σαν λειτουργικό, εργαλεία που δεν έχεις ιδέα που χρησιμεύουν, λαστιχάκια, συνδετήρες, αναμνηστικά από ταξίδια και πλαστικά πιρουνάκια και μια περίεργη μυρωδιά γυμναστηρίου να αναβλύζει).

Θα μπορούσες να ξοδέψεις όλη την μέρα τακτοποιώντας αυτό το χάλι και ακόμα να υπάρχει. (Ή ακόμα πιθανότερα, θα κλείσεις την ντουλάπα και θα το ξεχάσεις). Αλλά ας δούμε πως οι 4 κανόνες μπορούν να εφαρμοστούν στο συρτάρι μας:

1. Συγκέντρωσε. Βγάλε τα πάντα από το συρτάρι και τοποθέτησε τα σε μια στοίβα. Άδειασε όλο το συρτάρι και βάλε τα πράγματα σε ένα τραπέζι. Βγάλε τα πάντα, μέχρι και τον τελευταίο συνδετήρα.

2. Ξεχώρισε. Διάλεξε μόνο τα λίγα πράγματα που αγαπάς και χρησιμοποιείς και είναι σημαντικά για εσένα. Απλά κοίτα στην σωρό και διάλεξε μόνο τα απαραίτητα. Να είσαι πολύ επιλεκτικός. Βάλε τα σημαντικά πράγματα που έχεις διαλέξει σε μια ξεχωριστή, μικρότερη στοίβα.

3. Εξάλειψε. Πέτα τα υπόλοιπα. Ξέρεις ότι δεν θα χρειαστείς ποτέ ξανά αυτά τα εγχειρίδια. Μην είσαι συναισθηματικός με αυτό το βήμα. Ή πέταξε τα όλα σε μια μεγάλη μαύρη σακούλα ή βρες ένα νέο σπίτι για κάποια από αυτά, αν νομίζεις ότι μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλο. Δώρισε τα σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ή χάρισε τα σε ένα φίλο που θα τα ήθελε. Και ναι, πρέπει να ξεφορτωθείς και όλα εκείνα τα πλαστικά πιρουνάκια!

4. Οργάνωσε. Βάλε πίσω τα απαραίτητα πράγματα, νοικοκυρεμένα, με κενό χώρο γύρω από το καθένα. Καθάρισε στο συρτάρι πρώτα και βάλε τα πράγματα από την μικρή στοίβα στο συρτάρι, ομαδοποιημένα και αφήνοντας κενό ανάμεσα σε κάθε ομάδα. Αφήνοντας κενό, κάνει τα πράγματα να δείχνουν τακτοποιημένα και απλούστερα.


Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.thessalonikiartsandculture.gr