Η Λογοτεχνία στις εισαγωγικές εξετάσεις

Η εξέταση του μαθήματος της λογοτεχνίας στις εισαγωγικές εξετάσεις για τις ανώτατες σχολές θα δημιουργήσει πρόβλημα στη βαθμολόγηση, αφού το μάθημα που περιλαμβάνεται τώρα στα εξεταστέα μαθήματα των εισαγωγικών εξετάσεων είναι το μάθημα που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των βαθμών των δύο βαθμολογητών. Το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοικτό σε κάθε συζήτηση και πρόταση για την επαναφορά ή όχι της εξέτασης της λογοτεχνίας στις εισαγωγικές εξετάσεις.
Το πρόβλημα με τη Λογοτεχνία δεν είναι, φυσικά, η ίδια η Λογοτεχνία. Δεν έχω πρόθεση να αμφισβητήσω την αξία της διδασκαλίας της στο σχολείο ούτε, φυσικά πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει να διδάσκεται. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις πολλές απαντήσεις που υπάρχουν στις ερωτήσεις και προκύπτουν από τη διαφορετική "ανάγωνση" του κειμένου. Κάποιος διορθωτής μπορεί να θεωρήσει μία απάντηση σωστή και να τη βαθμολογήσει με άριστα και κάποιος άλλος βαθμολογητής να τη βαθμολογήσει με μηδέν, γιατί έτσι πιστεύει. Δεν προσφέρεται, δηλαδή, το μάθημα για απαντήσεις που θα κρίνονται με τον ίδιο τρόπο από όλους τους βαθμολογητές.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μεγάλο αριθμό αναβαθμολογούμενων γραπτών. Ένα γραπτό αναβαθμολογείται όταν η διαφορά βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη από 12 μονάδες στις 100 ή 2,4 μονάδες στις 20. Στις πανελλήνιες εξετάσεις εξετάζεται η Λογοτεχνία ως μάθημα της θεωρητικής κατεύθυνσης. Τα ποσοστά αναβαθμολογήσεων σ' αυτό το μάθημα απέχουν πάρα πολύ από τα ποσοστά των άλλων μαθημάτων της θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως φαίνεται στον πίνακα. Τα στοιχεία μετά το 2011 δεν έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, οπότε τα μοναδικά διαθέσιμα στοιχεία είναι αυτά του πίνακα. Πιστεύω, όμως, ότι και τα υπόλοιπα χρόνια δεν θα διαφέρουν σημαντικά.
Διαβάστε τη συνέχεια στη http://www.naftemporiki.gr