Μητρότητα: Η αναγέννηση της γυναίκας

Μητρότητα: Η αναγέννηση της γυναίκας

 

 

 

Συχνά οι γυναίκες εκφράζουν τις απορίες τους σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. Απορίες όπως αν ο θηλασμός ωφελεί για την υγεία του στήθους, αν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, αν θα αποκτήσουν ακράτεια, αν θα χαλαρώσει το στήθος, κατά πόσο επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή μετά τη γέννα. Η μητρότητα επηρεάζει την ψυχή, το σώμα και την υγεία μιας γυναίκας θετικά παρά την ταλαιπωρία του τοκετού, τις ευθύνες, την κούραση ή κάποιες στιγμές ψυχικής εξάντλησης που προκαλεί. Όλες οι νέες έρευνες διαβεβαιώνουν πως η μητρότητα βελτιώνει την υγεία της γυναίκας.

Τα οφέλη της μητρότητας

Για το αναπαραγωγικό σύστημα

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, καθώς και καρκίνου του ενδομητρίου. Επίσης, δρα θεραπευτικά σε προϋπάρχοντα γυναικολογικά προβλήματα, όπως η ενδομητρίωση. Η εγκυμοσύνη θεωρείται ότι καταπραΰνει την ενδομητρίωση ή κάνει τη νόσο ακόμα και να υποχωρήσει χάρη στις ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δρουν κατασταλτικά στα στοιχεία της ενδομητρίωσης με αποτέλεσμα να ατροφούν.

Για το στήθος

Η μητρότητα ασκεί προστατευτική επίδραση εναντίον του καρκίνου του μαστού. Όσο μικρότερη μένει μια γυναίκα έγκυος τόσο το καλύτερο για την υγεία του στήθους της. Αυτό συμβαίνει επειδή εκτίθεται συχνότερα στα ευεργετικά για το στήθος οιστρογόνα που εκκρίνονται κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Επιπλέον, και ο θηλασμός δρα προστατευτικά για το γυναικείο στήθος. Θεωρείται ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού. Όσο περισσότερο παρατείνει μια λεχώνα τον θηλασμό τόσο το καλύτερο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.flowmagazine.gr