Επιχείλιος έρπης

Επιχείλιος έρπης

 

 

 

Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται σε ιό. Όταν εμφανιστεί, ενδέχεται να υποτροπιάσει πολλές φορές και στο μέλλον, αφού δεν εκριζώνεται ποτέ τελείως από τον οργανισμό.

Το στρες, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και η πτώση της άμυνας του οργανισμού αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε έρπη.

 Συμπτώματα:

        φυσαλίδες στα χείλη
        ερυθρότητα
        αίσθημα καύσου
        κνησμός
        ευαισθησία και πόνο στην περιοχή που έχει προσβληθεί.

Όταν σας εκδηλωθεί καλό θα ήταν να αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που κατά κάποιο τρόπο παρέχει την ‘’τροφή’’ που είναι αναγκαία για την επιβίωση του ιού του έρπητα. Υψηλές ποσότητες αργινίνης περιέχουν ο καφές, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, οι σταφίδες, το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, η καρύδα και οι φακές. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να τρώτε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφεύγετε και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά.

Το γιαούρτι βοηθάει στην αντιμετώπιση του έρπη.

Καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη όπως τυρί, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια, γάλα, πατάτες, βόειο κρέας, μαγιά μπύρας, γιαούρτι, λάχανα, αβοκάντο, παπάγια, μάνγκο, βερίκοκα, μήλα, σύκα, και παντζάρια. Η λυσίνη χρησιμεύει στην καταπολέμηση του έρπητα, και βοηθάει στην πρόληψη της εξάπλωσης του.

Συχνά για την αντιμετώπιση του έρπη απαιτείται  αντιική θεραπεία (από το στόμα). Με την κατάλληλη θεραπεία θα περιορίσετε τον κίνδυνο να εκδηλώσετε ξανά συμπτώματα ή αν εκδηλώσετε, αυτά θα είναι πιο ήπια και χωρίς επιπλοκές. Αν εμφανίζετε πολύ συχνά έρπη ή αν αυτός επιμένει συμβουλευτείτε γιατρό.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί ιοί που προκαλούν έρπητα.
Ο απλός έρπης τύπου 1 (ΗSV1) προκαλεί επιχείλιο έρπητα, ο απλός έρπης τύπου 2 (ΗSV2) προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων, ενώ ο ιός (VZV) προκαλεί έρπητα ζωστήρα. Και οι τρεις ιοί προκαλούν φουσκάλες και έλκη (πληγές), τα οποία εκδηλώνονται σε διαφορετικά σημεία και με διαφορετική ένταση ανάλογα με τον τύπο του ιού.
Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται στα χείλια, το στόμα και το πρόσωπο.
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα, ενώ ο έρπης ζωστήρας, ο οποίος προσβάλλει μόνον όσους έχουν περάσει ανεμοβλογιά, εμφανίζεται κατά μήκος της οδού του νεύρου όπου κρυβόταν ο ιός από τότε που ο οργανισμός είχε προσβληθεί από ανεμοβλογιά.MykonosDaily.gr σε συνεργασία με τον http://www.iator.gr