ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τα Εισόδια της Θεοτόκου σε εκκλησίες της Μυκόνου

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τα Εισόδια της Θεοτόκου σε εκκλησίες της Μυκόνου

 

Αφιερωμένες στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι μια σειρά από εκκλησίες και ξωκλήσια της Μυκόνου. Αρκετά από αυτά με αφορμή τον εορτασμό της 21ης Νοεμβρίου άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους πιστούς που έσπευσαν να εκκλησιαστούν και να ευχηθούν στους ιδιοκτήτες και στις οικογένειες που τέλεσαν τις λειτουργίες "και του χρόνου".

Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες.
 
Η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι πολύ σημαντική για τους αγρότες, που την ονομάζουν, «της Παναγιάς της Αρχισπορίτισσας», της «Μεσοσπορίτισσας» ή της «Ξεσπορίτισσας», ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σπορά. Λέγεται και «Πολυσπορίτισσα», επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζουν να βράζουν σπόρους από τα γεωργικά τους προϊόντα, που άλλα τρώγουν και άλλα προσφέρουν για τα «χρόνια πολλά» και την ευδοκίμηση της σποράς. Σπόρους πηγαίνουν για ευλογία και στην εκκλησία.
 

Το mykonosdaily.gr παρουσιάζει σήμερα φωτογραφίες από 4 εκκλησίες που τίμησαν την μνήμη των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην χώρα και σε άλλες περιοχές του νησιού μας.

Φωτογραφίες για το mykonosdaily.gr Βασιλική Ασημομύτη