Διατροφή για να προλάβετε τις πέτρες στα νεφρά

 Διατροφή για να προλάβετε τις πέτρες στα νεφρά

 

 

 

 

Η νεφρολιθίαση, ευρύτερα γνωστή ως «πέτρα/ πέτρες στα νεφρά», αποτελεί μια νόσο του ουροποιητικού συστήματος, η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ουσιών στα ούρα, που οδηγούν στο σχηματισμό κρυστάλλων.
Οι κρύσταλλοι αυτοί, αποτελούνται στις περισσότερες περιπτώσεις από άλατα ασβεστίου ή ουρικού οξέος και μπορεί, ανάλογα με το μέγεθός τους, να περάσουν ελεύθερα από τον ουρητήρα και να αποβληθούν μέσω των ούρων, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα συμπτώματα, ή να προκαλέσουν «φραγή» κάποιου σημείου του ουρητήρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οξέος πόνου ή και άλλων συμπτωμάτων.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι σχετικά υψηλή και υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 10 ενήλικες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του νεφρολιθίαση, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος για τους άνδρες. Επιπλέον, φαίνεται ότι άτομα που έχουν εμφανίσει μία φορά πέτρα/ες στους νεφρούς, έχουν αυξημένη πιθανότητα επανεμφάνισης, εάν δε ληφθούν απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Εξαιρώντας περιπτώσεις που η νεφρολιθίαση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης παθολογικής κατάστασης ή νόσου, πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί. Ειδικότερα, ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της εμφάνισης ή επανεμφάνισης νεφρολιθίασης.

Παρακάτω θα βρείτε 6 απλούς τρόπους που μπορούν να σας προστατεύσουν από την εμφάνιση της νόσου:


Διαβάστε τη συνέχεια στα http://www.neadiatrofis.gr/