Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διαβούλευσης το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διαβούλευσης το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015

 

 

 
Θετικές ήταν οι εντυπώσεις της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Μυκόνου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (13/11) το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ. Ένας θεσμός που συστήνεται για πρώτη φορά και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες που έλαβαν μέρος ενεργά σε έναν εποικοδομητικό και χρήσιμο διάλογο για περίπου 2½ ώρες.
 
Τα θέματα που εξετάστηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, καθοριστικά για την εξέλιξη και το μέλλον του νησιού που ξεδίπλωσαν τις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής για τη νέα χρονιά. 
 
Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Διαβούλευσης είναι η γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, επί του προϋπολογισμού εκάστου οικονομικού έτους, πριν την ψήφιση του από αυτό. Αν και η Επιτροπή συνεδριάζει επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού,  το οποίο σύμφωνα με την διαδικασία κατατίθεται μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου έκαστου έτους (κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε η διαδικασία αυτή να είχε αποφευχθεί και να περάσει στην επόμενη χρονιά), ωστόσο όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουκάς «για μας είχε σημασία να ακούσουμε και εφόσον μπορέσουμε να πάρουμε ιδέες και να αλλάξουμε στοιχεία του προϋπολογισμού ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου». 
 
Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2015 παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Γκέλο. 
«Τα τελευταία 5 χρόνια στο Δήμο Μυκόνου δεν έχει εφαρμοστεί τεχνικό πρόγραμμα» σημείωσε ο Δήμαρχος κάνοντας παράλληλα την θλιβερή διαπίστωση ότι ο Δήμος Μυκόνου δεν είναι ενταγμένος σε κανένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε και στις δυσκολίες υλοποίησης του Προγράμματος λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης που παρουσιάζει ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία (στην οποία υπάγεται και η πολεοδομία) και αποτελείται μόλις από 3 μηχανικούς, όταν η αντίστοιχη της Σύρου έχει 19!
 
Ο καταμερισμός των ποσών βάσει του Τεχνικού Προγράμματος δίνει προτεραιότητα σε έργα Υποδομών και Περιβάλλοντος, μελέτες για την δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, Γυμνασίου στην Άνω Μερά, κλειστού Γυμναστηρίου στον Πετεινάρο και την ολοκλήρωση του κλειστού στην Καρδαμίδα. Επίσης σε μελέτες για αναπλάσεις των μύλων και πλατειών της χώρας, κυκλοφοριακού, και θεμάτων σχεδίου πόλεως και χρήσεων γης στον παραδοσιακό οικισμό. Ειδικά σε αυτό το κομμάτι ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα όνειρο ζωής, όπως το χαρακτήρισε, που αφορά την «εξαφάνιση» των κεραιών και καλωδίων από τον παραδοσιακό οικισμό με υπογειοποιήσεις.  
 
Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Γκέλος παρουσίασε τα σημαντικότερα στοιχεία του προϋπολογισμού, εστίασε στον τομέα των εσόδων και στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, ο οποίος για το 2015 διαμορφώνεται στο ποσό περίπου των 25.000.000,00€. Ποσό το οποίο σύμφωνα με τον κ. Γκέλο αναμένεται μέχρι 31.12.2014 που κλείνει το οικονομικό έτος, να αυξηθεί.
 
Αναφορικά με τον τομέα των εσόδων επεσήμανε ότι η νέα διοίκηση δεν αποποιείται ποινικών ευθυνών στο μέγιστο βαθμό και στον ελάχιστο βαθμό διοικητικών ευθυνών σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήσει και δεν προϋπολογίσει τα έσοδά της και δεν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για άμεση εισπραξιμότητα.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στους βεβαιωτικούς καταλόγους τονίζοντας ότι μέσα στην άνοιξη του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί οι βεβαιωτικοί κατάλογοι και για τα έτη 2013 & 2014.  
 
Στην συνεδρίαση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λάμπρος Παναγιωτακόπουλος και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Θετική η στάση της εκπροσώπου της ΚΕΠΟΜ Δ.Σ. Άννας Καμμή η οποία παρέμεινε και συμμετείχε στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης. 
Κατά την διάρκεια της συζήτησης τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης εξέφρασαν τις απόψεις τους και συμμετείχαν δημιουργικά στον διάλογο καταθέτοντας και προτάσεις οι οποίες όπως σημείωσε ο Δήμαρχος θα ενσωματωθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα. 
 
Κατόπιν διαλογικής συζήτησης εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα, όσο και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Μυκόνου και πήραν την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής. 
Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός θα συζητηθούν αύριο Σάββατο στο Δημοτικό Συμβούλιο και με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε πως θα κριθούν πολιτικά από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μιας και κοινωνικά η εισήγηση είναι θετική και για τα δύο.