Γνωρίστε τα ελληνικά superfoods

Γνωρίστε τα ελληνικά superfoods

 

 

 

 

Μπορεί το ρόδι να είναι φάρμακο; Μπορεί ένα ρόφημα από δίκταμο να πολεμήσει τον στομαχόπονο; Μια κλωστούλα από κρόκο Κοζάνης να αλαφρώσει την κατάθλιψη; Μπορεί η μάσηση λίγης μαστίχας Χίου να βελτιώσει την υγεία της οδοντοστοιχίας;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει το συγγραφικό δίδυμο στο βιβλίο αυτό. Στο βιβλίο παρουσιάζονται ορισμένα από τα διαμάντια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Κάποια από αυτά –όπως ο κρόκος, η μαστίχα, η κορινθιακή σταφίδα– είναι μοναδικά και έχουν κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης.

Δομή του βιβλίου

Σε κάθε ενότητα μαθαίνουμε για ένα διαφορετικό τρόφιμο. Η παρουσίαση του τροφίμου περιλαμβάνει τη σχέση του με την αρχαιότητα, δηλαδή τι στοιχεία έχουμε κληρονομήσει από αρχαία κείμενα για τον τρόπο χρήσης τους από τον αρχαίο ελληνικό πληθυσμό. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται χρήσεις τους από άλλους λαούς και από άλλες περιοχές.

Στη συνέχεια ακολουθούν τα συμπεράσματα από κορυφαίες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των μικρών θησαυρών στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει μια πρόταση-συνταγή από κάποιους πολύ γνωστούς σεφ για την αξιοποίηση των «υπερτροφών» που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο.

Οι συγγραφείς, οι οποίοι είναι κορυφαίοι και πολύ γνωστοί διατροφολόγοι, παραθέτουν όλα τα επιστημονικά συμπεράσματα των τελευταίων χρόνων για τα τρόφιμα αυτά. Μέσα από κάποιες ερωτήσεις που προκύπτουν από τις μελέτες που αναφέρουν, καταθέτουν την προσωπική τους γνώμη για τον τρόπο που επιδρούν οι τροφές και προτείνουν στον αναγνώστη να τις εντάξει άφοβα στη διατροφή του.

Όπως επισημαίνουν και οι συγγραφείς, η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ευζωίας και της καλής υγείας. Ο τόπος μας είναι πολύ ιδιαίτερος γεωγραφικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται κάποια προϊόντα που έχουν μοναδική σύσταση και επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Τρανταχτά παραδείγματα είναι το κρητικό δίκταμο –ο έρωντας για εμάς τους ντόπιους του νησιού– η σαντορινιά κάππαρη και η χιώτικη μαστίχα.

Δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε εισαγόμενες τροφές, αφού η ίδια η χώρα μας δίνει τη δυνατότητα να τρεφόμαστε σωστά με τροφές που πολλοί ξένοι ερευνητές έχουν αναγάγει σε κορυφαίες επιλογές για όποιον θέλει να ακολουθήσει μια ποιοτική διατροφή.

Σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψουμε μικρά μυστικά καλά κρυμμένα μέσα στις τροφές. Θα αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα για τη χρήση κάποιων τροφών. Θα μαγευτούμε και θα ερωτευθούμε τις περισσότερες που μας παρουσιάζουν ο κ. Ξένος και η κα Σταματάκη.

Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του βιβλίου αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος με τροφές-φάρμακα, τις επονομαζόμενες και υπερτροφές, τις οποίες έχουμε στον κήπο μας, στο χωριό, στο σούπερ μάρκετ, στο τοπικό μανάβικο ή σε ένα μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα. Το βιβλίο θα καταφέρει να επιτύχει άριστα τη γνωριμία που υπόσχεται στον τίτλο του στους αναγνώστες που θα το επιλέξουν.

MykonosDaily.gr σε συνεργασία με το http://www.flowmagazine.gr/