Έκθεση για τη Ρόδο στο Μουσείου του Λούβρου

Έκθεση για τη Ρόδο στο Μουσείου του Λούβρου

 

 

 

 

 «Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πόρτες της Ανατολής», είναι η νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου του Λούβρου που ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό, και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου του 2015.

Σε μπλε φόντο, η μεγάλων διαστάσεων αφίσα στην πρόσοψη του Μουσείου, με το απείρου κάλλους μυκηναϊκό ρυτό, το κωνικό αγγείο για χοές που ταξιδεύει από τα βάθη του χρόνου, προσκαλεί τους Παριζιάνους για μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Συνεργασία τεσσάρων ευρωπαϊκών Μουσείων

Η ιδιαίτερη σημασία που έχει δοθεί στην έκθεση, οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά οργανώνεται παγκοσμίως μια έκθεση αποκλειστικά για τη Ρόδο, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάσθηκαν τέσσερα ευρωπαϊκά Μουσεία. Πρόκειται για το Βρετανικό Μουσείο με 80 αρχαιολογικά ευρήματα, το Μουσείο της Κοπεγχάγης με 30 ευρήματα, το Λούβρο με 120, και το Μουσείο της Ρόδου με 150.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να παρουσιάσει και ν’ αναδείξει σπάνια έργα τέχνης, αρχαιολογικούς θησαυρούς που προέρχονται από διαφορετικές φάσεις της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Κι όπως σημειώνουν οι Γάλλοι διοργανωτές, μπορεί η Ρόδος να είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τον Κολοσσό (κατά τον 3ο αι. π.Χ.), ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ή για τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στον Μεσαίωνα, ωστόσο αποτέλεσε κεντρικό κόμβο εμπορίου ανάμεσα στο Αιγαίο και την Ανατολή από την αρχαιότητα.

Ο χρονολογικός ορίζοντας της έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στην πτέρυγα «Ρισελιέ» του Λούβρου,  καλύπτει μια χιλιετία, από τον 15ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ..  Για τη Ρόδο, το μεγάλο κέρδος είναι ότι θα εκδοθεί ο επιστημονικός κατάλογος με όλα τα ευρήματα που εκτίθενται, πράγμα σημαντικό, γιατί πολλά από αυτά ήταν έως τώρα αδημοσίευτα.


Διαβάστε τη συνέχεια στη http://www.naftemporiki.gr/