Αναφορά Ρήγα στη Βουλή για την επανεξέταση των τελών στα σκάφη από 7,01 έως και 10 μέτρα

Αναφορά Ρήγα στη Βουλή για την επανεξέταση των τελών στα σκάφη από 7,01 έως και 10 μέτρα

 

 

(φωτο αρχείου)
 
Αναφορά  προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για  τα Λιμενικά Τέλη σκαφών κατηγορίας από 7,01 έως και 10 μέτρα κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας.
 
Πρόκειται για την επιστολή διαμαρτυρίας των συλλόγων Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου και Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Ομίλου Βάρης, με την οποία ζητείται η επανεξέταση της τιμολόγησης των λιμενικών τελών για την κατηγορία σκαφών από 7,01 έως και 10 μέτρα, καθώς και τον διαχωρισμό των ερασιτεχνικών ξύλινων αλιεύτικών σκαφών από τα αντίστοιχα τουριστικά και σκάφη πολυτελείας της κατηγορίας αυτής, αφού από τον πίνακα κατανομής των τελών προκύπτει παράλογη αύξηση τελών ελλιμενισμού για την κατηγορία αυτή. 
 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή "Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με την ΚΥΑ 8122./1/29/2014/16.07.2014 καθορίστηκε το ύψος των λιμενικών τελών που θα εισπράττουν τα κατά τόπους λιμενικά ταμεία ανά κατηγορία σκάφους. Από τον πίνακα κατανομής των τελών προκύπτει παράλογη αύξηση για συγκεκριμένες κατηγορίες σκαφών".
 
Οι αλιείς αναφέρουν ενδεικτικά ότι, για ένα σκάφος 7,30 μέτρων τα τέλη αυξάνονται κατά 800% περίπου, από 92,93 ευρώ σε 889,14 ευρώ. 
 
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πολλά ερασιτεχνικά ξύλινα αλιευτικά σκάφη τα οποία έχουν ναυπηγηθεί πριν από 35 ή και 40 χρόνια σε παραδοσιακά ναυπηγεία και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη ελλιμενισμού. 
 
Κρίνουν λοιπόν αναγκαία την επανεξέταση των τελών σκαφών στην κατηγορία αυτή διαχωρίζοντας τα ερασιτεχνικά ξύλινα αλιευτικά σκάφη, από τα αντίστοιχα τουριστικά και σκάφη πολυτελείας της ίδιας κατηγορίας.