Στη δίνη του εγωισμού

Στη δίνη του εγωισμού

 

 


«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», «σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς έτσι;», «εγώ τον έκανα αυτό που είναι σήμερα» και άλλες παρόμοιες φράσεις ακούω καθημερινά.

Ποιος θεωρείται εγωιστής; Ποια η διαφορά του εγωιστή από τον περήφανο ή τον υπερήφανο;

Εγωιστική συμπεριφορά είναι η συμπεριφορά που γίνεται με σκοπό την προσωπική ευημερία και το ατομικό συμφέρον. Ενδεχομένως, η συμπεριφορά που δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη προς τον εαυτό και ίσως περιφρόνηση για τους άλλους. Λέξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν συνώνυμες είναι η φιλαυτία, η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και ο ναρκισσισμός.

Ο ναρκισσισμός θεωρείται ψυχική διαταραχή και αποτελεί το επιστέγασμα του εγωισμού. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή παρουσιάζουν έντονο θαυμασμό και ενασχόληση με τον εαυτό τους, έντονο παιδομορφισμό, έχουν φτωχές διαπροσωπικές σχέσεις και εύθραυστη αυτοεκτίμηση που εξαρτάται κυρίως από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για το άτομο τους ενώ κάθε αρνητική κριτική ή ματαίωση τους προκαλεί θυμό, απομόνωση και θλίψη.

Ο «νάρκισσος» έχει ένα μοναχικό, ασθενές και φοβισμένο εγώ. Περήφανος θεωρείται κάποιος ο οποίος έχει αυξημένη αξιοπρέπεια ενώ υπερήφανος θεωρείται κάποιος που η στάση του και συμπεριφορά του δείχνουν πως έχει μια υπερβολική αυτοεκτίμηση, έχει, δηλαδή, ένα ματαιόδοξο συναίσθημα ανωτερότητας απέναντι στους άλλους.

Ο εγωισμός δεν αφήνει το άτομο να έχει υγιείς σχέσεις αφού συνοδεύεται από ανασφάλειες και ζήλια, τον ψυχαναγκασμό ότι η αγάπη του ανήκει. Όσο επίμονο κι αν φαίνεται το εγωιστικό άτομο, είναι σχεδόν πάντα έτοιμο να εγκαταλείψει τη μάχη μπροστά σε κάθε απογοήτευση.


Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.thessalonikiartsandculture.gr