Οι αντιδήμαρχοι Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και Νίκος Γκέλος στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη

Οι αντιδήμαρχοι Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και Νίκος Γκέλος στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη

 

 

 
Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής οι αντιδήμαρχοι Διοικητικών Υπηρεσιών, Τουρισμού και Ανάπτυξης Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και Οικονομικών Νίκος Γκέλος, μιλούν για πρώτη φορά και ανοίγουν τα χαρτιά τους για την κατάσταση που παρέλαβαν και δίνουν το στίγμα για τις προτεραιότητες και τους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής.
 
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που φιλοξενεί η MYKONOS NEWS ο κ. Ατζαμόγλου αναφέρεται μεταξύ άλλων στις διοικητικές αλλαγές και στους τρόπους με τους οποίους η νέα δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το «φάντασμα» της υποστελέχωσης.
 
Από τον πλευρά του ο κ. Γκέλος αποκαλύπτει τον τρόπο διοίκησης της Οικονομικής Υπηρεσίας όπως και τις αλλαγές που προγραμματίζει σχετικά με την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών. 
 
«Η λειτουργία της Οικονομικής διαχείρισης έχει επέλθει σε τέλμα» ωστόσο «δεν υπάρχουν αδιέξοδα» δηλώνει ο κ. Γκέλος.
 
Η κατάσταση στον Δήμο Μυκόνου θυμίζει το παραμύθι της «Ωραίας Κοιμωμένης» αναφέρει  ο κ. Ατζαμόγλου τονίζοντας ότι  «ο Δήμος βρισκόταν σε έναν βαθύ ύπνο και όλοι μαζί προσπαθούμε να τον επαναφέρουμε». 
 
 
-Κύριε Γκέλο είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχετε πέσει στα βαθειά σε έναν νευραλγικό τομέα όπως είναι η οικονομική υπηρεσία. Θα ήθελα λοιπόν μία πρώτη εντύπωση γι’ αυτό που αναλάβατε.
 
Έτσι είναι, είναι η πρώτη μου εμπειρία σαν Δημοτικός Σύμβουλος αναλαμβάνω πιστεύω  ένα από τα δυσκολότερα τιμόνια της νέας Δημοτικής Αρχής, είναι μία κατάσταση η οποία προσωπικά δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο πολύ δύσκολη. Είναι πάρα πολύ δύσκολη.
 
Οι συνθήκες και η λειτουργία όλης της Οικονομικής διαχείρισης έχει επέλθει σε τέλμα. Δεν είναι υπερβολή αυτό, είναι μια κατάσταση η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και είναι μια κατάσταση η οποία θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και αγώνα δρόμου για να μπορέσει να διορθωθεί.
 
Είναι καταστάσεις με την υποστελέχωση που συντελούνε σε όλα αυτό το πλέγμα των δυσκολιών και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αναστραφεί όλο αυτό το κλίμα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα και είμαι αισιόδοξος ότι με πολύ δουλειά όλο αυτό μπορεί να αναστραφεί.
 
-Κύριε Ατζαμόγλου είστε πιο παλιό στέλεχος του Δήμου από τον κ. Γκέλο, αναλαμβάνεται καθήκοντα επίσης σε τομείς εξίσου σημαντικούς για το νησί μας, θα ήθελα λοιπόν και μια δική σας πρώτη εικόνα πάνω στους τομείς που αναλαμβάνεται, αν και τους γνωρίζεται πολύ καλά και από το παρελθόν.
 
Μιλτιάδης Ατζαμόγλου: Είναι γεγονός ότι είμαι λίγο παλιότερος Δημοτικός Σύμβουλος από τον έτερο αντιδήμαρχο τον Νικόλα Γκέλο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω καθήκοντα υψηλής ευθύνης και σε τομείς που είχα ασχοληθεί και στο παρελθόν και είχα διατυπώσει δημοσίως τις ενστάσεις μου.
 
Ουσιαστικά μου δίνεται η δυνατότητα πρώτη φορά να επεξεργαστώ αυτούς τους τομείς και να δώσω μαζί με τους υπολοίπους της διοίκησης μια νέα πνοή τόσο στην οργάνωση της διοικητικής υπηρεσίας, στην ανταπόκριση όλων των μελετών, στην εξυπηρέτηση του κοινού, όσο και στην τουριστική προβολή με έμφαση στην εξωστρέφεια και τις νέες αγορές.
 
Βέβαια θα πρέπει να πω ότι κινούμενος παράλληλα με τον Νικόλα, αντιλαμβάνομαι πολύ περισσότερο τώρα το μέγεθος των προβλημάτων και το βάθος τους, ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι δεν ήξερα κάποια προβλήματα αλλά όχι τόσο την σημαντικότητά τους.
 
-Κύριε Γκέλο μιλήσατε για υποστελέχωση στο Δήμο, γνωρίζουμε ότι χρόνια υπάρχει αυτό το πρόβλημα,, θα ήθελα να μας πείτε πως θα κινηθείτε ώστε να μπορέσει να το αντιμετωπίσει ο Δήμος ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι υπηρεσίες του και να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
 
Νίκος Γκέλος: Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την Διοίκηση γιατί αυτή την στιγμή πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο τόπος μας είναι ουσιαστικά μία πολύ μεγάλη εταιρία την οποία πρέπει να διαχειριστούμε και μέσα στην εν γένει οικονομική και διοικητική διαχείριση εμπλέκεται βεβαίως και το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού.
 
Αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των υπαλλήλων απέναντι στους αιρετούς, οι αιρετοί απέναντι στους υπαλλήλους και η εμπιστοσύνη μεταξύ των υπαλλήλων των ιδίων. Λόγω του Οικονομικού σκανδάλου, ακόμα και οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης αρνούνται την υπογραφή ορισμένων εγγράφων αφού πρώτα θα πρέπει να επιβεβαιώσουν δύο και τρεις και τέσσερις φορές ότι αυτό το οποίο πάνε να κάνουν είναι κάτι το οποίο προβλέπεται από το Νόμο και από τις διαδικασίες τις οποίες ορίζει ο κώδικας.
 
Βεβαίως αυτό είναι απολύτως κατανοητό, έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα, αλλά αυτό κάποιες φορές φτάνει και στα όρια της υπερβολής με αποτέλεσμα να κωλύονται διαδικασίες που κατά τα άλλα έπρεπε να λειτουργήσουν εύρυθμα και γρήγορα για να μπορούν να υλοποιούνται άμεσα και όλες οι προβλεπόμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε κάποια σχέδια σαν Επιτροπή Αξιολόγησης με τους ετέρους αντιδημάρχους και με τον Δήμαρχο.
 
Θα δούμε στις επόμενες μέρες εφόσον περάσει και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού που πρόσφατα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και από τα Δημοτικά Συμβούλια και αφού κλείσουμε τον προϋπολογισμό υπάρχουν κάποια σχέδια τα οποία περιέχονται σε ένα θέμα αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και ανακατάταξης τμημάτων και προσωπικού με αποτέλεσμα σύμφωνα με αυτά τα οποία βλέπουμε να μπορέσει να λειτουργήσει έτσι όπως θέλουμε ο Δήμος και να μπορέσουν να φτιαχτούν όλες οι καταστάσεις. 
 
-Κύριε Ατζαμόγλου ο κ. Γκέλος μας μίλησε για την αναδιάταξη του προσωπικού που σκέφτεστε να γίνει το προσεχές διάστημα, θα ήθελα να μας πείτε αν υπάρχει πέρα από αυτήν υπάρχει η δυνατότητα να εμπλουτιστεί ο Δήμος με προσωπικό. Αν μπορεί με κάποιον τρόπο δεδομένου ότι δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις.
 
Μιλτιάδης Ατζαμόγλου: Προχωρώντας την εύστοχη τοποθέτηση του Νικόλα, ανακτώντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των υπηρεσιών, των υπαλλήλων, των αιρετών, αυτό που ουσιαστικά θα επιδιώξουμε είναι να επαναπροσδιορίσουμε και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της ίδιας της κοινωνίας απέναντι στον Δήμο στον οποίο ζει, με τον οποίο συνδιαλέγεται, διότι κι εμείς είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας.
 
Όσον αφορά την στελέχωση, ο Δήμος μας θα προβεί σε κάποιες συμβάσεις και συνεργασίες που θα προκύψουν έπειτα από διαγωνισμούς, θα συνεργαστούμε με εξωτερικούς συνεργάτες, όπως με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ένα διαπιστευμένο Πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα είναι ένας εξωτερικός συνεργάτης με το οποίο θα εκσυγχρονίσουμε όλες τις δομές του Δήμου και με την συνδρομή πολλών καθηγητών θα ολοκληρώσουμε μελέτες και θα αναδιοργανώσουμε την όλη πολιτική του Δήμου μας.
 
 
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στην MYKONOS NEWS που κυκλοφορεί