Πως η ζάχαρη προκαλεί πρόωρο θάνατο σε οργανισμούς

Πως η ζάχαρη προκαλεί πρόωρο θάνατο σε οργανισμούς

 

 

Ένα εντυπωσιακό πείραμα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cellular Metabolism (Κυτταρικός Μεταβολισμός), αναφέρει ότι η διάρκεια ζωής των σκουληκιών μειώθηκε κατά 20% όταν προστέθηκε ζάχαρη σε ελάχιστη ποσότητα (2%) στη διατροφή τους!

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η εντυπωσιακή επίδραση της ζάχαρης στη διάρκεια ζωής, οφείλεται στη διαταραχή που προκαλείται στους μεταβολικούς μηχανισμούς της ινσουλίνης. Μεταβολικοί μηχανισμοί είναι οι διαδικασίες που κάθε οργανισμός χρησιμοποιεί ώστε να μετατρέψει τη τροφή του σε ενέργεια.

Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα αναφέρονται σε σκουλήκια, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των μεταβολικών οδών δράσης της ινσουλίνης στον άνθρωπο και στα σκουλήκια.

Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο αρχέγονες ορμόνες και τη βρίσκουμε σε μονοκύτταρους οργανισμούς αλλά και στο πολύπλοκο ανθρώπινο σώμα. Αυτοί οι βασικοί μηχανισμοί έχουν υποστεί πολύ μικρές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εξέλιξης.

Τα παραπάνω δεδομένα ήταν γνωστά στους ερευνητές εδώ και αρκετά χρόνια, είναι όμως η πρώτη φορά που δημοσιεύονται επίσημα σε επιστημονικό περιοδικό.

Τη δεκαετία του ’90 ανακαλύψαμε μηχανισμούς που μπορούσαν να διπλασιάσουν τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών αναφέρει η Σύνθια Κένυον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Όλοι αυτοί η μηχανισμοί επηρέαζαν τη δράση της ινσουλίνης.

Είναι ενδιαφέρον ότι η συγκεκριμένη ερευνήτρια, εδώ και αρκετά χρόνια, από τότε που άρχισε να παρατηρεί τα παραπάνω δεδομένα σχετικά με τη ζάχαρη, άλλαξε ριζικά τη διατροφή της, αφαίρεσε τη ζάχαρη και μείωσε την κατανάλωση τροφών που μετατρέπονται άμεσα σε ζάχαρη μέσα στο σώμα.

Μελέτες σε υπεραιωνόβιους
Υπάρχουν τρεις μεγάλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε άτομα που ξεπέρασαν τα 100 χρόνια ζωής. Το άτομο που έχει καταγραφεί ότι έχει ζήσει περισσότερο στη σύγχρονη εποχή ήταν η Ζαν Καλουμέτ, μια Γαλλίδα που έφτασε στην ηλικία των 122 ετών, η οποία κάπνιζε και έπινε όλη της τη ζωή.

Αυτό που εντοπίζουν οι ερευνητές σε όλες αυτές τις μελέτες είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους. Άλλοι είχαν υψηλή χοληστερίνη, άλλοι χαμηλή, άλλοι έκαναν άσκηση ενώ άλλοι όχι, κάποιοι κάπνιζαν και κάποιοι όχι.
Αυτό όμως που είχαν κοινό όλοι τους ήταν το γεγονός ότι είχαν χαμηλά επίπεδα ζαχάρου και τριγλυκεριδίων για την ηλικία τους.

Και, όλοι είχαν χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης.
Αυτό να το ξανά σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα επιλέξετε να πιείτε ένα αναψυκτικό τύπου κόλα, το οποίο περιέχει πάνω από 10 κουταλιές ζάχαρη και που οδηγεί σε “έκρηξη ινσουλίνης” κάθε φορά που το καταναλώνουμε:

Τι μπορούμε να κάνουμε
Πρέπει να μειώσουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αν μπούμε σε ένα σουπερμάρκετ, το 80% των τροφών είναι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες συσκευασμένοι σε διαφορετικά πακέτα, χρώματα και ενισχυτικά γεύσης.

Θα ήταν λάθος να μειώσουμε όλους τους υδατάνθρακες, όπως αναφέρεται σε πολλές δίαιτες. Το βασικότερο πρόβλημα στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου είναι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή μετατρέπονται σε ζάχαρη.

Φρέσκα λαχανικά, ωμοί ξηροί καρποί, φρούτα που περιέχουν λίγη ζάχαρη όπως αχλάδια, μήλα και γενικά μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ορμονικού μας συστήματος.

Αντιοξειδωτικά όπως το

• Άλφα Λιποϊκό Οξύ,
• μια ισχυρή πολυβιταμίνη και
• βέλτιστα επίπεδα της βιταμίνης D

μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα της ινσουλίνης στο σώμα μας.

Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο με την έξαρση της γρίπης, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούμε χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης (βλ. προηγούμενο άρθρο) για να μειώσουμε τη πιθανότητα να αρρωστήσουμε από κάποιον ιό.

Διατηρήστε ψηλά τη διάθεση σας, χαμηλά την ινσουλίνη σας και κάντε κάθε μέρα ένα, έστω μικρό βήμα, για καλύτερη υγεία.


MykonosDaily.gr σε συνεργασία με τα http://proionta-tis-fisis.com