Μιχ. Σάλλας: Έτοιμες οι τράπεζες για την εφαρμογή της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια

Μιχ. Σάλλας: Έτοιμες οι τράπεζες για την εφαρμογή της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια

 

 

 

 «Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες ώστε πολύ γρήγορα» να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, μετά την ψήφισή της από τη Βουλή, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ Μιχάλης Σάλλας, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναφέρει η http://www.naftemporiki.gr

Όπως είπε, αυτό θα βοηθήσει και αναπτυξιακά την οικονομία.

Ο κ. Σάλλας ανέφερε ακόμη πως στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία μετά τα stress tests των τραπεζών, επισημαίνοντας πως «ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη» και πως «ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της οικονομίας».

Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

O πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70.000 ή των 100.000 ευρώ. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Διαβεβαιώσεις Ευ. Βενιζέλου για την πρώτη κατοικία

«Κάναμε συνάντηση με τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, όχι με τους τραπεζίτες» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης πρόσθεσε πως η συνάντηση αυτή έγινε  με στόχο τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στην οικονομία και την κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στα νοικοκυριά.

«Άρα τώρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο βέβαιοι ότι θα λυθούν προβλήματα που αφορούν ζητήματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, προβλήματα επενδύσεων, αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και προβλήματα κοινωνικά που αφορούν την κάθε απλή οικογένεια, η οποία έχει άγχος και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα», είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είπε πως «είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς των μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας, για τα νοικοκυριά τα οποία είναι φτωχά ή μεσαία».

«Αυτά είναι θέματα που τα λύνουμε με ευκολία τώρα, επειδή κρατήσαμε όρθια την ελληνική οικονομία» είπε.

Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).