VIDEO - Ραντεβού με μια καρέτα-καρέτα στον Καλαφάτη!

VIDEO - Ραντεβού με μια καρέτα-καρέτα στον Καλαφάτη!

 

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε δύο νεαρούς που είχαν βγει βόλτα με σκάφος το μεσημέρι της Τρίτης 19 Νοεμβρίου, όταν στα ήρεμα νερά ανοιχτά του Καλαφάτη αντίκρισαν ξαφνικά μια θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα.

Ο αρχικός ενθουσιασμός μετατράπηκε σε προβληματισμό  καθώς η χελώνα φαίνονταν ότι για κάποιο λόγο δεν μπορούσε να καταδυθεί. Ήταν δε τόσο ήρεμη που την πλησίασαν και κατάφεραν να την πιάσουν με τα χέρια, να την βάλουν στο σκάφος και να την οδηγήσουν στην ακτή με σκοπό να την βοηθήσουν.
 

Έτσι λίγο αργότερα περί τις 15:30 η Καρέτα – Καρέτα βρίσκονταν στην μικρή παραλία στα Διβούνια του Καλαφάτη. Αμέσως ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο προκειμένου να μεταβεί στην περιοχή, κάτι που ωστόσο τελικά δεν χρειάστηκε. Η χελώνα, αφενός δεν διέθετε κανένα εμφανισιακό τραύμα, αφετέρου μετά από λίγα λεπτά παραμονής στην ακτή στράφηκε προς το νερό και επέστρεψε στον υδρόβιο παράδεισό της, μπροστά στα γεμάτα θαυμασμό μάτια κατοίκων της περιοχής και άλλων συμπολιτών μας που έτυχε να βρίσκονται εκείνη την στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο.
 

Καρέτα - Καρέτα έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν στο νησί μας και μάλιστα πληροφορίες του κ. Αντώνη Ρουμελιώτη, μέλους της Φιλοζωικής, αναφέρουν ότι στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί και γέννες στην παραλία της Φτελιάς. Η Μύκονος είναι ένα νησί που επισκέπτονται συχνά οι χελώνες αλλά είναι σπάνιο το γεγονός της καταγραφής τους. 
 

Η κάμερα του mykonosdaily.gr βρέθηκε χθες στον Καλαφάτη και κατέγραψε καρέ – καρέ την επιστροφή του συμπαθούς ερπετού στο θαλάσσιο καταφύγιό του.

Ευχαριστούμε θερμά τους δύο συντοπίτες μας για την άμεση ενημέρωση του mykonosdaily.gr, που βοήθησε ώστε να καταγράψουμε και να απολαύσετε κι εσείς ένα τόσο όμορφο, όσο και σπάνιο για τις ακτές της Μυκόνου στιγμιότυπο.

 

Περιμένουμε και την δική σας επικοινωνία στο info@mykonosdaily.gr ή στο κινητό 690 68 38 096 για ό,τι συμβαίνει στο νησί και αξίζει την προσοχή μας.  
 

Δείτε το VIDEO που ακολουθεί, αφού πρώτα διαβάσετε τις χρήσιμες πληροφορίες που παραθέτουμε σχετικά με τους τρόπους προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.


 

Λίγα λόγια για την Caretta Caretta

Η Καρέτα καρέττα έχει πάρει το αγγλικό της όνομα (Loggerhead) από το σχετικά μεγάλο κεφάλι της, το οποίο υποστηρίζει τα δυνατά σαγόνια της και της δίνει τη δυνατότητα να τρέφεται με ζώα ή φυτά που έχουν σκληρό κέλυφος, όπως μεγάλα σε μέγεθος θαλάσσια γαστερόποδα μαλάκια (ή αλλιώς σαλιγκάρια) και κοχύλια.
 

Το επάνω μέρος στο καβούκι των ενήλικων χελωνών Καρέττα καρέττα έχει ελαφρώς σχήμα καρδιάς σε καστανοκόκκινο χρώμα, ενώ το κάτω μέρος του καβουκιού τους έχει συνήθως ένα υποκίτρινο χρώμα.
 

Στην Ελλάδα ωοτοκούν πάνω από 2.000 χελώνες, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Μεσόγειο.
 

Καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσετε στη σωτηρία της χελώνας
 

-Πάρτε στο σπίτι τα σκουπίδια σας - μην τα αφήσετε στην παραλία! Οι πλαστικές τσάντες, τα μπαλόνια και άλλα απορρίμματα μπορούν να μπερδέψουν τις χελώνες και να τα θεωρήσουν τρόφιμα και μόλις τα φάνε, να ασφυκτιήσουν ή να δηλητηριαστούν (όχι και ο καλύτερος τρόπος για να πεθάνει μια χελώνα).
 

-Να είστε προσεκτικοί όταν τοποθετείτε τις ομπρέλες στην παραλία - ελέγξτε ότι δεν τις βάζετε σε μια φωλιά χελωνών και ότι τις βγάζετε τη νύχτα.
 

-Χαλάστε τα κάστρα από άμμο που έχετε φτιάξει καθώς φεύγετε δεδομένου ότι μπορούν να αποδειχθούν ένα τεράστιο εμπόδιο στα μωρά των χελωνών που αγωνίζονται να βρουν τη θάλασσα. Απλά σκεφτείτε - να ρίχνεις τα κάστρα μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστικό όσο και να τα φτιάχνεις!
 

-Προσπαθήστε να μην πάρετε τα κατοικίδιά σας στις παραλίες που ξέρετε ότι υπάρχουν χελώνες - μπορεί να ενοχλήσουν τις φωλιές. Παρ' όλα αυτά εάν είναι αναπόφευκτο κρατήστε τα σκυλιά σε ένα λουρί.
 

-Μην οδηγείτε ή παρκάρετε στην παραλία - αφού αυτό μπορεί να συντρίψει τις φωλιές και τις χελώνες. Επίσης σεβαστείτε ότι τα θαλάσσια σπορ είναι περιορισμένα σε πολλές παραλίες.
 

-Μην πηγαίνετε στις παραλίες τη νύχτα, αφού η παρουσία σας και ο θόρυβος μπορεί να αναστατώσει τις χελώνες που μπορεί να σταματήσουν την προσπάθειά τους στη γέννηση των αυγών τους και να γυρίσουν πίσω στη θάλασσα.
 

-Εάν μένετε κοντά σε μια παραλία όπου υπάρχει φωλιά χελωνών, σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει τις κουρτίνες και τα εξωτερικά φώτα τη νύχτα έτσι ώστε οι χελώνες να μην ταράζονται - δεδομένου ότι ακολουθούν το φως του φεγγαριού για να βρουν τον δρόμο τους πίσω στη θάλασσα.
 

ΜΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ τα νεοσσά στο νερό, ακόμα κι αν εμφανίζονται. Πρέπει να λυγίσουν και να τεντώσουν τους μυς τους προτού μπορέσουν να κολυμπήσουν - και αν προσπαθήσετε να βοηθήσετε πιέζοντας ή σπρώχνοντας μπορεί η δύναμή σας να αποδειχθεί μεγαλύτερη από όσο αντέχουν τα μωρά των χελωνών.
 

Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για τις χελώνες και πείτε στους φίλους σας για τις όμορφες χελώνες Caretta Caretta και την κατάστασή τους.
 

Εάν δείτε μια χελώνα να κολυμπάει στη θάλασσα, απολαύστε τη στιγμή και σκεφτείτε το γεγονός ότι ένα τέτοιο αρχαίο είδος, κολυμπά στα καθαρά ήρεμα νερά, χωρίς να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει την εξάλειψη χάρη στην ανθρώπινη επέμβαση.
 

Με πληροφορίες από thalassiesxelones.blogspot.gr και e-zakynthos.com