Κύβοι λαχανικών και κρέατος: Πόσο υγιεινοί είναι;

Κύβοι λαχανικών και κρέατος: Πόσο υγιεινοί είναι;

 

 

Το φαγητό για αρκετούς δεν είναι μόνο ανάγκη, αλλά και απόλαυση. Πολλές νοικοκυρές στην προσπάθειά τους να σερβίρουν ένα γευστικό πιάτο στους ανθρώπους που αγαπούν, χρησιμοποιούν τεχνητά μέσα αρώματος και ενίσχυσης γεύσης. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι κύβοι λαχανικών και κρέατος. Θυμάμαι από την σχολή που ένας καθηγητής μας πάντα μας έλεγε πως το χειρότερο που μπορείς να προσφέρεις στην οικογένειά σου και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά είναι τα αλλαντικά και οι κύβοι ενίσχυσης γεύσης. Και δεν είχε άδικο σε αυτό.

Οι κύβοι πρώτα απ’ όλα στις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων δεν κατασκευάζονται από σωστή πρώτη ύλη. Ειδικά οι κύβοι ζωμού κρέατος, είναι παρασκευασμένοι από τα χειρότερα κομμάτια του ζώου, αλλά και από τα πιο αλλοιωμένα.

Επίσης, σε όλους τους κύβους προστίθενται τεχνητά ενισχυτικά γεύσης, κατηγορία ουσιών από τα γνωστά σε όλους μας “Ε”. Τα πιο επικίνδυνα είναι τα Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621(γλουταμινικό κάλιο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο) και Ε635 (ινοσινικό κάλιο,) με τα τελευταία να απαγορεύεται η χρήση τους σε βρεφικές τροφές, λόγω της επικινδυνότητας τους. Στην διατροφική ετικέτα θα τα βρείτε στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά, και πολλές φορές μπορεί να μην αναφέρονται με τον επίσημο αριθμό τους, αλλά με την χημική ονομασία τους. Όλες αυτές οι ουσίες ενίσχυσης της γεύσης είναι εθιστικές και άκρως τοξικές για τον οργανισμό. Έρευνες δείχνουν πως η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Επίσης, παρατηρείται μείωση της απόδοσης, υπερκινητικότητα, αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτίες, ζαλάδες, πονοκέφαλοι ή και ημικρανίες, υπογλυκαιμίες κ.ά. Επίσης, οι ουσίες αυτές είναι ορεξιογόνες, δηλαδή ενισχύουν την επιθυμία για φαγητό και με αυτό τον τρόπο σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.

Ένα άλλο μειονέκτημα των κύβων είναι πως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα αλατιού, και για τον λόγο αυτόν η κατανάλωσή τους ιδιαίτερα από άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι απαγορευτική.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την μηδενική θρεπτική αξία που έχουν. Ιδιαίτερα σε ζωμούς λαχανικών χρησιμοποιούνται αφυδατωμένα μπαχαρικά, τα οποία έχουν υποστεί τόση επεξεργασία που έχουν χάσει κάθε θρεπτική αξία.


Μετά από όλα τα παραπάνω θα σας πρότεινα να σκεφτείτε καλά πριν το επόμενο μαγείρεμα τί θα ρίξετε στην κατσαρόλα σας, και η συμβουλή μου αυτή απευθύνεται κυρίες στις μανούλες με μικρά παιδιά. Επίσης, θα ήθελα να σας πω, πως με λίγη οργάνωση και καλή διάθεση μπορείτε με εύκολο τρόπο να φτιάξετε τους δικούς σας ζωμούς. Εγώ προσωπικά αυτό κάνω…

Πως να φτιάξετε τον δικό σας ζωμό κρέατος και λαχανικών:

    Όταν αγοράζω κρέας για να φτιάξω κάποιο φαγητό, το βράζω στην χύτρα 25 με 30 λεπτά. Μετά αφαιρώ τον ζωμό και τον αφήνω να πάρει μία βράση μόνος του, ρίχνοντας μέσα ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και ότι άλλο μπαχαρικό θέλω. (Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κόκκαλα και να τα βράσετε μαζί με το μείγμα των μπαχαρικών που επιθυμείτε, μέχρι να γίνει παχύρρευστος).
    Τον αφήνω να κρυώσει και τον βάζω στην κατάψυξη σε μικρά τάπερ ή παγοκυψέλες.
    Όταν θέλω να τον χρησιμοποιήσω στο μαγείρεμα δεν τον αποψύχω, τον ρίχνω κατ΄ευθείαν στην κατσαρόλα.
    Για τον ζωμό λαχανικών χρησιμοποιήστε ότι λαχανικό και μπαχαρικό σας αρέσει.
    Μπορείτε επίσης να κάνετε και μίξη ζωμό λαχανικών και κρέατος/κοτόπουλου.

Δοκιμάστε το σε ρύζι, ζυμαρικά αλλά και σε άλλα φαγητά, και απολαύστε το πιο νόστιμο και υγιεινό γεύμα!


MykonosDaily.gr σε συνεργασία με τα http://www.flowmagazine.gr