Στην καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

Στην καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

 

 

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού η σημερινή και ο φετινός εορταμός είναι αφιερωμένος στην καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών. Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία. Έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με το νόμο 2101. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών και χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.


Με αφορμή την Ημέρα του Παιδιού η UNICEF προτρέπει να ρίξουμε άπλετο φως στα εκατομμύρια των παιδιών σε κάθε χώρα και σε κάθε κοινωνική τάξη που έχουν πέσει θέματα βίας και κακοποίησης που εξακολουθούν να περνούν απαρατήρητα.


Σύμφωνα με την UNICEF, η βία κατά των παιδιών παίρνει πολλές μορφές, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση και σκληρές πειθαρχικές πρακτικές, και συχνά συμβαίνει σε καταστάσεις πολέμου και συγκρούσεων. Μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές βλάβες στα παιδιά.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake δήλωσε πως «πολύ συχνά, η κακοποίηση συμβαίνει στις σκιές: απαρατήρητη, ακατάγγελτη, και -ακόμα χειρότερα- πολύ συχνά αποδεκτή», στη συνέχεια των δηλώσεών του είπε «έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε το αόρατο, ορατό. Από τις κυβερνήσεις με τη θέσπιση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση της βίας κατά των παιδιών, μέχρι τους πολίτες που αρνούνται να μείνουν σιωπηλοί όταν γίνονται μάρτυρες ή υποψιάζονται κακοποίηση».


Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, φέτος είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών. Σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται εκδηλώσεις και καμπάνιες με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι σε κάθε μορφή βίας κατά των παιδιών και την ανάληψη δράσεων ώστε να μπει ένα τέλος στο απαράδεκτο αυτό φαινόμενο.


Στα πλαίσια αυτά, η UNICEF στην Ελλάδα πραγματοποιεί μεγάλη εκστρατεία μέσα από το πανελλήνιο βραβευμένο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.


Μαθητές από όλη την Ελλάδα, σχολεία, αλλά και προσωπικότητες με σημαντική συμβολή στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας και τον κόσμο βραβεύθηκαν χθες από τη UNICEF. Η Στοά του Βιβλίου, όπου έγινε η απονομή των Βραβείων UNICEF 2013, γέμισε έργα και ζωγραφιές των παιδιών που πραγματεύονται θέματα όπως η βία, η φτώχεια, οι διακρίσεις και ο ρατσισμός.


Οι μαθητές μέσα από αφίσες, παραμύθια και εφημερίδες, αποτυπώνουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο «δύσκολα» θέματα όπως η βία, ο ρατσισμός, η φτώχεια, η πείνα.


Την παρουσίαση των βραβείων έκανε ο γενικός διευθυντής της UNICEF, κ. Ηλίας Λυμπέρης και το 1ο βραβείο για τα Νηπιαγωγεία, το πήρε το 5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής.


 Επιπλέον, στην εκδήλωση βραβεύθηκαν και δύο προσωπικότητες που με τη δράση τους συνετέλεσαν σημαντικά στην καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων και στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έλαβε το βραβείο για το σπουδαίο έργο της Εκκλησίας, ενώ ο καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, γνωστός και ως «γιατρός των φτωχών», κ. Αυξέντιος Καλαγκός, για τις δωρεάν σωτήριες επεμβάσεις του σε χιλιάδες άπορα παιδιά σε όλον τον κόσμο.


Τα καλύτερα έργα των παιδιών από όλη τη χώρα εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου από τις 19 έως τις 22 Νοεμβρίου από τις 11:00 – 14:00 και στις 17:00 – 20:00.