Ανοίγει τις πύλες της η ιστορική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Οία

Ανοίγει τις πύλες της η ιστορική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Οία

 

 

Ένας σημαντικός Όμιλος για την ιστορία της Σαντορίνης ιδρύθηκε πρόσφατα με την μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και με τίτλο “Οι Φίλοι της Αγίας Αικατερίνας Οίας” Σαντορίνης.
 
Η Αγία Αικατερίνα χτίσθηκε στις αρχές του 1600, αποτελεί δε σήμερα μαζί με τα ερείπια του Κάστρου Απανωμεριάς ή Αγίου Νικολάου, όπως λεγόταν τότε η Οία, το πιο παλιό Μνημείο της Οίας. Σήμερα, 400 χρόνια μετά, στέκει ολόρθα χωρίς ζημιές, αντιστεκόμενη στους διαχρονικούς καταστροφικούς σεισμούς του νησιού και τις φθορές του χρόνου.
 
Κύρια χαρακτηριστικά της ιστορικότητας του ναού, σύμφωνα και με το βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη “Αγία Αικατερίνα Οίας, ένας άτρωτος πατριαρχικός σταυροπηγιακός ναός” (Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ 2011) πρέπει να θεωρηθούν: 
 
α.: Η έκδοση τεσσάρων πατριαρχικών σιγιλλίων από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από το 1641 και μετά με τα οποία αναγορεύθηκε ο ναός “σταυροπηγιακός και πατριαρχικός”.  Δύο από τα σιγίλλια αυτά θεωρούνται ιδιαίτερης θεολογικής σημασίας, γιατί πραγματεύονται το θέμα της “αρρενογονίας” κατά τη διαδοχή των κτητόρων ενός ναού ή ενός μοναστηριού.
 
β.: Η ανακάλυψη δεκαεπτά (17) φορητών εικόνων στο τέμπλο του ναού έργα του αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη, γεγονός που καθιστά το ναό ένα “Μουσείο Καλέργη”, αφού σε κανέναν άλλο ναό δεν υπάρχουν μαζεμένα τόσα πολλά έργα εικόνων του Μυκονιάτη ζωγράφου.
 
γ.: Η μεγάλη εικόνα της Αγίας Αικατερίνας, η οποία αποτελεί μια σπάνια εικόνα naif τέχνης, ζωγραφισμένη από τον Σαντορινιό ζωγράφο Εμμανουήλ Γουλιέλμο Βαρβαρήγο, ο οποίος είχε σπουδάσει ζωγραφική στο Παρίσι (1880).
 
δ.: Το αυθεντικό σιγίλλιο με μολύβδινη σφραγίδα του 1764 του Πατριάρχη Σαμουήλ Χατζερή (1763-1768) και 
 
ε.: Το ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο τέμπλο με τον Εσταυρωμένο, εξαιρετικής τέχνης, από τα ωραιότερα των Κυκλάδων.
 
Σκοπός των Φίλων της Αγίας Αικατερίνας όπως τον διατύπωσαν τα 32 αρχικά ιδρυτικά μέλη είναι: (α) η σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα σε όσους αγαπούν τον ιστορικό ναό της Αγίας Αικατερίνας Οίας, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την Ιστορία της Οίας, (β) η συμβολή στη διατήρηση των κτισμάτων, αντικειμένων και εικόνων του ναού, καθώς και η συνεχής προσπάθεια ανακαίνισης τους, (γ) η προώθηση θεμάτων προβολής του θρησκευτικού τουρισμού, αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, (δ) η τουριστική προβολή και η επισκεψιμότητά του, (ε) η δημιουργία μουσείου αντικειμένων του ναού και της μεσαιωνικής Οίας, (στ) η προβολή της Ιστορίας και της Ιστορικής μνήμης της Σαντορίνης, (ζ) η προβολή των ναυτικών τεχνών, της ναυτιλίας και των θεμάτων προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, (η) η χορήγηση υποτροφιών σε αγιογράφους, συντηρητές Έργων Τέχνης και μελετητές της νεώτερης ιστορίας των Κυκλάδων και (θ) η δημιουργία λέσχης γευσιγνωσίας και οινοφιλίας με σκοπό την προώθηση της αιγαιοπελαγίτικης διατροφής και των σαντορινιών προϊόντων.
 
Ήδη από τις πρώτες αποφάσεις του Προέδρου των Φίλων της Αγίας Αικατερίνας Μανώλη Δαρζέντα και της Διοικούσας Επιτροπής είναι η συντήρηση του τέμπλου του ναού και των εικόνων, καθώς και η λειτουργία εκθετηρίου των αντικειμένων του ναού με ελεύθερη είσοδο, σε χώρο ο οποίος θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2014.