Το κάπνισμα καταστρέφει την ομορφιά σου με 6 τρόπους

Το κάπνισμα καταστρέφει την ομορφιά σου με 6 τρόπους

 

31 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο στον πνεύμονα, επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή και τη γονιμότητα, καταστρέφει το δέρμα, ιδιαίτερα του προσώπου, με αποτέλεσμα να δείχνετε μεγαλύτερη αφού εμφανίζονται πρόωρα οι πρώτες ρυτίδες. Μάλιστα, οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στις δυσμενείς επιδράσεις του καπνίσματος. Δερματολόγοι εξηγούν λεπτομερώς πώς το κάπνισμα καταστρέφει το δέρμα και προτείνουν μεθόδους που αποκαθιστούν τη ζημιά.

Ομορφιά είναι η πολύπλοκη δομή κάτω από το δέρμα που είναι υπεύθυνο για το πώς φαίνεται και αισθάνεται. Το κάπνισμα επηρεάζει αυτές τις δομές και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματός σας με 6 τρόπους:

1. Η νικοτίνη στα τσιγάρα κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα μικρότερα και λεπτότερα μειώνοντας τη ροή του αίματος. Έπειτα, μειώνεται η πρόσληψη της διατροφής και του οξυγόνου. Έτσι, ουσιαστικά το δέρμα σας λιμοκτονεί.

2. Επιβλαβή συστατικά στον καπνό των τσιγάρων (περισσότερα από 4000) καταλήγουν να βλάπτουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο του δέρματός σας - ίνες που κάνουν το δέρμα σας πιο απαλό και ελαστικό. Τελικά, αυτό προκαλεί τη χαλάρωση του δέρματος, ενώ επιταχύνει την πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων.

3. Επαναλαμβανόμενες εκφράσεις προσώπου όπως το κλείσιμο των ματιών σας για να αποφύγετε τον καπνό ή το σούφρωμα των χειλιών σας για να εισπνέετε μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερες ρυτίδες.

4. Το δέρμα αποχρωματίζεται με αποτέλεσμα μία χλωμή εμφάνιση.

5. Το κάπνισμα είναι στην πραγματικότητα η υπ' αριθμόν πρώτη αιτία του κρεμασμένου στήθους.

6. Η τριχόπτωση είναι μια άλλη κοινή παρενέργεια και συμβάλλει στη δημιουργία φαλάκρας, ιδιαίτερα στους Ασιάτες άνδρες.

Υπάρχει ακόμη ελπίδα…

Τώρα που μάθατε ότι το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει την ομορφιά σας δεν έχετε παρά να το σταματήσετε! Το κακοποιημένο δέρμα σας θα σας ευχαριστήσει για το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες που επιτέλους θα λάβει. Είναι η αρχή της διαδικασίας για την ανάκαμψη.

Ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει με χημικά πίλινγκ για τον αποχρωματισμό και τις ρυτίδες σε συνδυασμό θεραπείας με ρετινοειδή. Παράλληλα, τα λέιζερ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για βαθύτερες ρυτίδες, χαλάρωση και αποχρωματισμό που προκύπτουν σε πιο νεανικές επιδερμίδες. Τέλος, το Botox θα διαγράψει αυτά τα ανθεκτικά αυλάκια.

Το κάπνισμα μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα, να επηρεάσει την κυκλοφορία και την αποτοξίνωση και να προκαλέσει ένα θαμπό δέρμα. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη βλάβη των μυών και του κολλαγόνου προκαλώντας γραμμές και ρυτίδες. Εδώ είναι μία από τις ασκήσεις από τη μέθοδο της γιόγκας που οι καπνιστές μπορούν να δοκιμάσουν.

Άσκηση γιόγκας: Τοποθετήστε τη γλώσσα γύρω από το εσωτερικό των χειλιών και πιέστε προς τα έξω. Αυτό θα ενισχύσει τη μυϊκή μάζα που περιβάλλει το στόμα λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές γύρω από εκείνη την περιοχή.

 MykonosDaily.gr σε συνεργασία με το http://www.flowmagazine.gr/