Πως ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλο

Πως ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλο

 

Μαϊμού χαρακτηρίζουμε οτιδήποτε είναι ψεύτικο, απομίμηση και όχι αυθεντικό, δεν υπάρχουν όμως μόνο αντικείμενα μαϊμού, αλλά υπάρχει και ο νους μαϊμού. Πολλοί θα νομίζετε πως είναι μια σύγχρονη φράση που χρησιμοποιούν οι νέοι για να θίξουν περιστατικά και συμπεριφορές, δεν είναι έτσι. Η φράση αυτή προέρχεται από τον βουδισμό και χρησιμοποιείται για τον νου που είναι ανήσυχος, άστατος, σε σύγχυση και αιθεροβάμων.

Είναι πολύ εκνευριστικό να απασχολείς το νου σου τις περισσότερες ώρες της ημέρας με πράγματα που συνέβησαν κάποτε, με πράγματα που περιμένεις να συμβούν ή πιστεύεις πως είναι πιθανό να συμβούν. Ξέρω ότι πολλοί προσπαθείτε να κρατήσετε τη συγκέντρωσή σας στο τώρα, όμως είναι δύσκολο, διαρκώς συλλαμβάνετε το νου σας να ταξιδεύει. Ακόμη και όσοι δοκιμάζουν το διαλογισμό φτάνουν σε ένα σημείο που χάνουν την πίστη τους σε αυτή την πρακτική και την εγκαταλείπουν πεπεισμένοι ότι δεν θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο το νου τους. Μία πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι μέσω της συνεχής εκπαίδευσης με τη νευριπλαστικότητα που έχει ο εγκέφαλος μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στη φαιά ουσία μεταβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων του Χάρβαρντ σε μια μελέτη για τον διαλογισμό αναφέρουν ότι οι δομές του εγκεφάλου αλλάζουν μετά από μόλις οκτώ εβδομάδων από την πράξη διαμεσολάβησης.

Η Sara Lazar, Ph.D., η επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, είπε σε ένα δελτίο τύπου:
«Αν και η πρακτική του διαλογισμού συνδέεται με μια αίσθηση γαλήνης και σωματικής χαλάρωσης, άνθρωποι που επιδίδονται σε αυτόν επί καιρό ισχυρίζονται ότι ο διαλογισμός προσφέρει επίσης γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη που εξακολουθούν να υπάρχουν καθ` όλη την ημέρα».

Για να το επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες έκαναν μία ομάδα 16 ατόμων που θα ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα οχτώ εβδομάδων. Στην πορεία παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντας μείωση του άγχους και αίσθημα ευημερίας.


Όλοι τους πήραν 45λεπτες ηχογραφημένες οδηγίες για ασκήσεις συναίσθησης (γιόγκα και διαλογισμό) και είχαν εντολή να ασκούνται καθημερινά στο σπίτι. Και για να διευκολύνουν την ενσωμάτωση της γνώσης και της συναίσθησης στην καθημερινή τους ζωή, ζητώντας τους να εισάγουν τη διαδικασία συγκέντρωσης και ηρεμίας σε όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες πραγματοποιούσαν αυτές τις ασκήσεις για 27 λεπτά την ημέρα.

Η ομάδα αυτή των 16 που έκαναν την πρακτική υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου πριν και μετά τη διαδικασία. Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο μία ομάδα ανθρώπων που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα πέρασε επίσης από μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα των τομογραφιών έδειξαν μεγάλες μεταβολές σε τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη, στη ρύθμιση των συναισθημάτων και την αίσθηση του εαυτού.

MykonosDaily.gr σε συνεργασία με τα http://proionta-tis-fisis.com