Στο Παρίσι για επαφές ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος

Στο Παρίσι για επαφές ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος

 

 

 
Στο Παρίσι μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Αρχαιολογική Ομάδα Λούβρου, ενόψει της συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Μουσείου του Λούβρου με αφορμή την έκθεση "Ρόδος ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολή".
 
Ο κ. Μπρίγγος την Τρίτη 04 Νοεμβρίου επισκέφτηκε την Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού “WORLD TRAVEL MARKET”, στο Λονδίνο, όπου παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου, της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και της διευθύντριας του μουσείου του Λούβρου,  στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου, που για πρώτη φορά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρέθεσε παρουσία τεράστιων μιντιακών κολοσσών της Ευρώπης όπως το BBC, στο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
 
"Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από 2 νησιωτικά συμπλέγματα, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Την ονομασία Κυκλάδες χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι συγγραφείς για να χαρακτηρίσουν έναν νοητό κύκλο γύρω από το ιερό νησί τους, και τόπο λατρείας του Θεού Απόλλωνα  τη Δήλο, όπου σύμφωνα με την μυθολογία εκεί γεννήθηκε ο Θεός Ήλιος. Στις Κυκλάδες ανήκουν περισσότερα από 40 μικρά νησιά. 
 
Παράλληλα, τα Δωδεκάνησα βρισκόμενα στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων και στο σημείο συνάντησης μεγάλων πολιτισμών, ανέπτυξαν και διατήρησαν για χιλιάδες χρόνια τον δικό τους Πολιτισμό. Η Δωδεκάνησος κατά την ιστορική της πορεία μέσα στους αιώνες, διαδραμάτισε αξιόλογο ρόλο στην δημιουργία του Μεσογειακού Πολιτισμού και στάθηκε ο συνδετικός κρίκος Ανατολής και Δύσης. Αποτελείται από 24 κατοικημένα νησιά ενώ έχει περίπου 200 μικρές νησίδες. 
 
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «φιλοξενεί» αρχιτεκτονικά μνημεία, κτήρια όλων των περιόδων, αρχαίες πόλεις που αξίζει ο Τουρίστας να επισκεφτεί, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους αλλά και για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς . Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα βρίθουν από μνημεία όλων των εποχών. 10.000 χρόνια μακραίωνη ιστορία, καθώς το Αιγαίο υπήρξε η γέφυρα επικοινωνίας και ανταλλαγής αγαθών και ιδεών μεταξύ γειτονικών λαών και πολιτισμών. 
 
Πάνω από 100 Μουσεία και συλλογές συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν στιγμιότυπα από τη ζωή των ανθρώπων, των προγόνων μας που έζησαν, δημιούργησαν και μεγαλούργησαν. Προϊστορικοί ναοί, αρχαία θέατρα, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, μεσαιωνικοί πύργοι, κάστρα, παραδοσιακοί οικισμοί , μύλοι, λιθόστρωτα και πλακόστρωτα μονοπάτια, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το κάθε νησί ξεχωριστό και συνδέουν την Πολιτιστική ταυτότητα της ίδια της Περιφέρειας. Τι μπορεί λοιπόν, να προσφέρει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον επισκέπτη, πρακτικά και με λίγα λόγια, τα πάντα. 
 
Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει το βαρύ κεντρο της Τουριστικής Ανάπτυξης. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα πολιτιστικά μας μνημεία υπήρξαν οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο Τουρισμός στην Ελλάδα. 
 Η νέα πραγματικότητα γεννά νέες ανάγκες νέα δεδομένα στην παγκόσμια Τουριστική αγορά. Το νέο μοντέλο του επισκέπτη, δεν είναι μόνο αυτός που διασκεδάζει. Αλλά πλέον, εκείνος που προσπαθεί να δεί με τα ίδια του τα μάτια όσα η πληροφόρηση μέσα από το διαδίκτυο του προσφέρει.
 
Ο Πολιτισμός για εμάς είναι προτεραιότητά μας. Η Ελλάδα και τα νησιά μας, δεν είναι μόνο η χώρα της απόλυτης ξεφάντωσης. Προβάλλουμε την ταυτότητά μας, γιατί κυρίως αυτή προσδιορίζει το κάθε νησί ξεχωριστά. Κι έτσι απευθυνόμαστε σε έναν επισκέπτη που του προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής ξεκούρασης.
 
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει μορφολογικές διαφορές από νησί σε νησί, αλλά κι από πόλη σε πόλη. Την αποτελούν νησιά γνωστά στο παγκόσμιο στερέωμα όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη και η Μύκονος αλλά και νησιά τόσο μικρά και ξεχωριστά που αξίζει να επισκεφτείς. Παρόλες όμως τις μορφολογικές διαφορές και τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε νησιού μας υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής που μας ενώνει όλους, ο Πολιτισμός. Κάθε νησί μας υπόσχεται στον κάθε επισκέπτη μια διαδρομή στην Ιστορία, ένα πολιτιστικό μονοπάτι, ένα δρόμο που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και μας οδηγεί με ασφάλεια στο μέλλον", κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης.