Είναι οι γονείς υπεύθυνοι για τη νοημοσύνη των παιδιών τους;

Είναι οι γονείς υπεύθυνοι για τη νοημοσύνη των παιδιών τους;

 

 

 

Διαβάζοντας παραμύθια, συνομιλώντας και τρώγοντας μαζί είναι ορισμένοι τρόποι με τους οποίους οι γονείς αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους. Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτές οι ενέργειες δεν επιδρούν στη νοημοσύνη των παιδιών. Ένας καθηγητής εγκληματολογίας εξέτασε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα νεολαίας παράλληλα με ένα δείγμα υιοθετημένων παιδιών και βρήκε στοιχεία για να στηρίξει το επιχείρημα ότι το IQ δεν είναι αποτέλεσμα της γονικής κοινωνικοποίησης.

Ο καθηγητής εγκληματολογίας Κέβιν Μπίβερ εξέτασε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεολαίας παράλληλα με ένα δείγμα υιοθετημένων παιδιών και συγκέντρωσε στοιχεία για να στηρίξει το επιχείρημα ότι το IQ δεν είναι αποτέλεσμα γονικής κοινωνικοποίησης.

Η μελέτη ανέλυσε τη συμπεριφορά γονέων στην ανατροφή των παιδιών και τις επιπτώσεις στη λεκτική νοημοσύνη. Χορηγήθηκαν τεστ IQ σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, και τα τεστ χορηγήθηκαν εκ νέου όταν ήταν μεταξύ των ηλικιών 18 και 26.

Είναι οι γονείς υπεύθυνοι για τη νοημοσύνη των παιδιών τους;Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο άρθρο «Μια πιο προσεκτική ματιά στον ρόλο των γονέων που σχετίζεται με επιρροές στη λεκτική νοημοσύνη κατά τη διάρκεια της ζωής: Αποτελέσματα από μια έκδοση με βάση το σχεδιασμό της έρευνας» στο περιοδικό Intelligence.

Το ζήτημα της επίδρασης των γονέων στη νοημοσύνη των παιδιών έχει συζητηθεί εκτενώς. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς που ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με ορισμένες αρχές όπως είναι η ανάγνωση βιβλίων ή το οικογενειακό δείπνο έχουν παιδιά πιο έξυπνα από τα παιδιά γονέων που δεν προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες.

Στον αντίποδα έρχεται το επιχείρημα που στηρίζει την άποψη ότι η γονική επίδραση δεν κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα, αλλά οι γενετικοί παράγοντες. «Νομίζαμε ότι αυτό ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο και όταν ελέγξαμε αυτές τις δύο θεωρίες βρήκαμε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση στην ανατροφή των παιδιών και στη μελλοντική ευφυΐα τους» τόνισε ο Beaver.

«Σε προηγούμενες έρευνες φαίνεται ότι η κοινωνικοποίηση των παιδιών επιδρά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης τους. Στην πραγματικότητα όμως οι πιο έξυπνοι γονείς δίνουν ερεθίσματα στα παιδιά συγκαλύπτοντας τη γενετική μεταφορά της νοημοσύνης στα παιδιά τους» διευκρίνισε ο Μπίβερ.

MykonosDaily.gr σε συνεργασία με το http://www.flowmagazine.gr