Πέντε σημαντικά οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα

 Πέντε σημαντικά οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα

 

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον ενδεδειγμένο τρόπο σίτισης του βρέφους κατά τους πρώτους μήνες ζωής.
Η διεθνής βιβλιογραφία έχει αναδείξει επανειλημμένα τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του θηλασμού, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις συστάσεις των αρμόδιων οργανισμών, που συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους και συνέχισή του για τουλάχιστον ένα έτος, παράλληλα με την εισαγωγή συμπληρωματικής τροφής.

Το μητρικό γάλα περιέχει τον ιδανικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την υγεία του βρέφους, καθώς και μεγάλο αριθμό προστατευτικών παραγόντων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, προστατεύοντάς το από λοιμώξεις. Τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προστασία από την εμφάνιση αλλεργιών και διαφόρων γαστρεντερικών νοσημάτων, τη μείωση της θνησιμότητας, τη βελτίωση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της νοημοσύνης αλλά και την πρόληψη της εμφάνισης παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Από την άλλη, ο θηλασμός προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και στη μητέρα, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων και την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού με το μωρό, αλλά αφορούν και την υγεία της, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε πέντε από τα σημαντικότερα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα:

Διευκολύνει την απώλεια βάρους, συμβάλλοντας στην ταχύτερη επιστροφή της μητέρας στο βάρος πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης.
Συμβάλλει στην ταχύτερη επαναφορά της μήτρας στο φυσιολογικό της μέγεθος, μειώνοντας την απώλεια αίματος μετά τον τοκετό.
Ο αποκλειστικός και συχνός θηλασμός μπορεί να παρατείνει το διάστημα αμηνόρροιας μετά τον τοκετό και να καθυστερήσει μια νέα κύηση.
Δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης μετά τον τοκετό.
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.


MykonosDaily.gr σε συνεργασία με τα http://www.neadiatrofis.gr/