Εμβόλια (και) … για τους ενήλικες!

Εμβόλια (και) … για τους ενήλικες!

 

Από τι αποτελούνται τα εμβόλια και σε τι μας χρησιμεύουν;

Τα εμβόλια είναι παρασκευάσματα από υλικό που λαμβάνεται από μικροοργανισμούς με τη βοήθεια της φαρμακευτικής τεχνολογίας και χορηγείται με στόχο να περιορίσει τη συχνότητα και τη βαρύτητα μιας πιθανής λοίμωξης σε έναν πληθυσμό. Ο αρχικός εμβολιασμός στοχεύει στη διέγερση της ανοσίας μας και οι αναμνηστικές δόσεις στη διατήρησή της.

Στη σύσταση των εμβολίων περιλαμβάνονται είτε πλήρεις ζωντανοί εξασθενημένοι (πχ. Φυματίωσης), ή αδρανοποιημένοι – νεκροί μικροοργανισμοί (πχ. Γρίπης), ή ακόμη τμήματα τους, όπως η κυτταρική μεμβράνη (πχ. ακυτταρικό του κοκκύτη), αδρανοποιημένες τοξίνες τους (πχ. Τετανική τοξίνη), αντιγόνα της κάψας (πχ. Πνευμονιοκόκκου), ή γενετικό υλικό τους (πχ. Ηπατίτιδας Β), ή ακόμη και ένα τεχνητό πρωτεϊνικό μόρφωμα που παρομοιάζει με πρωτεΐνες του περιβλήματος των ιών (πχ. Ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων)

Είναι όμως τα εμβόλια ασφαλή;

Τα εμβόλια είναι σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα ασφαλής και καλά μελετημένη παρέμβαση. Μελέτες τόσο πριν από την κυκλοφορία τους (πειραματικές μελέτες σε εργαστήρια, πειραματόζωα αλλά και ανθρώπους) όσο και αργότερα, επισημαίνουν συχνές ή σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες στο σύνολο ή σε συγκεκριμένες παρτίδες παραγωγής, ώστε να γίνουν τα εμβόλια ακόμη πιο ασφαλή.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων τις πρώτες 24-48 ώρες είναι συνήθως τοπικές, ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες (πόνος, οίδημα ή ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού). Συστηματικές παρενέργειες όπως πυρετός, κεφαλαλγία, ανησυχία μπορεί να εμφανιστούν 7-12 μέρες μετά, δεν είναι όμως ούτε συχνές ούτε ιδιαίτερα μεγάλης βαρύτητας. Ακόμη πιο σπάνιες, τελικά, είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις είτε στη δραστική ουσία, ή και στα έκδοχα του εμβολίου ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης τους μειώνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού αλλεργιών πριν από τον εμβολιασμών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.iator.gr