Τι είναι το σαλικυλικό οξύ; Αποφάσισε έξυπνα για το πρόσωπό σου!

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;  Αποφάσισε έξυπνα για το πρόσωπό σου!

 

Στέκεστε στο διάδρομο με καλλυντικά περιποίησης σε ένα φαρμακείο και νιώθετε υποχρεωμένες στον εαυτό σας να αγοράσετε κρέμες ή καθαριστικά με τις λέξεις «σαλικυλικό οξύ» που αναγράφονται στη συσκευασία. Γνωρίζετε πραγματικά τι βάζετε στο πρόσωπό σας; Τα προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ είναι ασφαλή για κάθε τύπο δέρματος; Μήπως πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας; Τρεις κορυφαίοι δερματολόγοι απαντούν σε αυτά τα πιεστικά ερωτήματα, ώστε να αποφασίζουμε έξυπνα για τη φροντίδα του δέρματος στο μέλλον, όπως αναφέρει το http://www.flowmagazine.gr/

Το σαλικυλικό οξύ περιέχει τα ίδια αντι-φλεγμονώδη συστατικά με αυτά της ασπιρίνης

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι DIY μάσκες προσώπου με κύριο συστατικό την ασπιρίνη γίνονται τόσο δημοφιλείς. Σύμφωνα με καταξιωμένους δερματολόγους όπως ο Δρ Gervaise Gerstner, το  σαλικυλικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρή μορφή για τη θεραπεία μιας ποικιλίας δερματικών προβλημάτων εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του.

Τα άτομα με λιπαρή και με τάση ακμής επιδερμίδα επωφελούνται από το σαλικυλικό οξύ επειδή διώχνει τα σπυράκια, μειώνει τη λιπαρότητα και τον αποχρωματισμό.

Το σαλικυλικό οξύ δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία της ακμής. Είναι ένα ισχυρό απολεπιστικό

Κατά τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, όπως η ψωρίαση και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ο Δρ Nussbaum λέει ότι το σαλικυλικό οξύ δρα ως κερατολυτικό, το οποίο χαλαρώνει την κερατίνη (μια πρωτεΐνη που αποτελεί τη δομή του δέρματος) επιτρέποντας την αποκατάσταση του δέρματος.

Χρησιμοποιώντας ένα απολεπιστικό προϊόν που περιέχει σαλικυλικό οξύ όχι μόνο απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα όπως ένα παραδοσιακό scrub προσώπου, αλλά περιέχει επίσης ήπια οξέα που μειώνουν τις φλεγμονές.

Αναγκαία η προσαρμογή του δέρματος στο σαλικυλικό οξύ

Επειδή το σαλικυλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ήπιο τσούξιμο και ερεθισμό του δέρματος, οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση του με μέτρο. Ο Δρ Tanzi προτείνει να χρησιμοποιείται κάθε δεύτερη ημέρα ή νύχτα για να καθορίσετε τον τρόπο αντίδρασης του δέρματος. Στη συνέχεια, μετά από δύο εβδομάδες, αν δεν έχετε ερεθισμό, προβλέπεται η καθημερινή του χρήση.

Δεν συνίσταται η χρήση του στις εξής ομάδες ανθρώπων

Λόγω των παρόμοιων συστατικών του σαλικυλικού οξέος με την ασπιρίνη, στα άτομα που είναι αλλεργικά στην ασπιρίνη ή έχουν ροδόχρους ακμή δεν συνίσταται η χρήση του. Ομοίως, οι έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να το αποφεύγουν. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών.

Αν έχετε ακμή και ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα, ο Δρ Nussbaum πιστεύει ότι ένας γιατρός θα συνταγογραφήσει την καλύτερη μέθοδο θεραπείας, δηλαδή μια τονωτική και αντιβακτηριακή λοσιόν με ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά όπως το αγγούρι και οι πρωτεΐνες μεταξιού που εργάζονται για την αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματος.