Μηνύματα για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου

Μηνύματα για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου

 

Μηνύματα για την τεσσαρακοστή επέτειο του Πολυτεχνείου εξέδωσαν ο επικεφαλής της μείζονας μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας. "Το «Πολυτεχνείο» συμβολίζει και σήμερα το αυτονόητο" αναφέρει η ΟΝΝΕΔ ενώ και ο κ. Κόκκινος αναφέρεται στην διαχρονικότητα του μηνύματος και τις προσπάθειες που και σήμερα κάνει ο ελληνικός λαός για την διαφύλαξη και θωράκιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.  Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκινου και η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ.
 
Η δήλωση του Χ. Κόκκινου
 
"Σαράντα (40) χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και τα μηνύματα που εκπέμπει παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά. 
Με το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ οι αδούλωτοι φοιτητές και το σύνολο της νεολαίας μας διεκδίκησε την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αγωνίστηκε για εθνική ανεξαρτησία και μια καλύτερη ζωή. Συγκρούστηκε με το δικτατορικό καθεστώς και νίκησε την τυραννία. 
 
Σήμερα ο ελληνικός λαός εμπνέεται και συνεχίζει την προσπάθεια να: 
- διαφυλάξει και να θωρακίσει τη δημοκρατία και την ελευθερία
- υπερασπίσει την εθνική ανεξαρτησία 
- αντιταχθεί σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό και στο λαϊκισμό
- μπει  η χώρα μας και πάλι στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης
- διαφυλαχτούν τα κοινωνικά αγαθά 
- σταματήσουν οι συνέπειες των άδικων μνημονιακών πολιτικών που μας επέβαλε η ξενόφερτη Τρόικα από το 2010 και μετά 
 
 
Οι Eλληνες αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των αγώνων για
 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
 
 
Τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες και ποιότητα ζωής, για καλύτερη παιδεία στηρίζοντας τις αξίες μας και τα εθνικά μας ιδανικά.
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι μήνυμα ενότητας και αγώνα. Στη χώρα μας γεννήθηκε η δημοκρατία και ο πολιτισμός.
 Ο ελληνικός λαός περήφανος, ασυμβίβαστος και δημοκρατικός, πιστός στα εθνικά ιδανικά και ιδεώδη εμπνέεται και καθοδηγείται από την πλούσια και ένδοξη ιστορία του, συνεχίζει ενωμένος, αντιτάσσεται την παρακμή και τους εκφραστές της, αγωνίζεται  για ένα καλύτερο μέλλον". 
 
 
Η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ
 
Συμπληρώνονται φέτος, 40 χρόνια από την πιο μαζική, δυναμική και αυθόρμητη αντίδραση της νεολαίας απέναντι στη δικτατορία. Ένα κίνημα που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της Χούντας και άνοιξε τον δρόμο για την επάνοδο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
 
 
Όση αξία έχει να θυμόμαστε τον αγώνα τους για Ελευθερία και Δημοκρατία, άλλο τόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε και όσα ακολούθησαν, ώστε να μην επαναλάβει η δική μας η γενιά, τα καταστροφικά λάθη της Μεταπολίτευσης. Όσοι από την «γενιά του πολυτεχνείου» πρωτοστάτησαν στην εξέγερση την καπηλεύτηκαν, εξαργυρώνοντάς την με καριέρες, ρουσφέτια και διανομή προνομίων, διαμορφώνοντας έτσι την νοοτροπία που χρεοκόπησε τη χώρα και μας έφερε μέχρι εδώ.
 
 
Τότε, τα πανεπιστήμια αποτέλεσαν χώρους ελεύθερης έκφρασης απέναντι στον σκοταδισμό. Σήμερα, οι ίδιοι χώροι  έχουν μετατραπεί σε εστίες ασυδοσίας και είναι κατειλημμένοι από όλους εκείνους που ενώ παραμένουν προσκολλημένοι στο χτες και ζητούν να μην αλλάξει τίποτα, απαγορεύουν στους φοιτητές το ιερό δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στην Παιδεία. 
 
 
Για τους νέους, τα μηνύματα του «Πολυτεχνείου» συμβολίζουν σήμερα την επανάσταση της παραγωγικότητας απέναντι στον ωχαδερφισμό, της αλλαγής νοοτροπίας, της ενότητας απέναντι στα διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος. Τον αγώνα για την Ελλάδα που, με ριζοσπαστικές ιδέες, όρεξη για δουλειά και ανιδιοτέλεια, θα χτίσουμε όλοι μαζί, από κοινού.
 
 
(Η φωτογραφία είναι από την κατάθεση φόρου τιμής των μαθητών σχολείων της Μυκόνου στο μνημείο των πεσόντων, στην μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, την περασμένη Παρασκευή)