Ντέιβιντ Χιλ: «.. στο τέλος, τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Ντέιβιντ Χιλ: «.. στο τέλος, τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα»

 

 

 Την αισιοδοξία του ότι στο τέλος τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στη γενέθλια γη τους, εκφράζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, όπως αναφέρεται στη http://www.naftemporiki.gr/

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS. Μάλιστα, ο κ. Χιλ προλόγισε και την ταινία «Πρόμαχος» που αναφέρεται στην επιστροφή των Γλυπτών και με την οποία έκλεισε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας και απάντησε σε ερωτήσεις θεατών.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τότε που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη την εκστρατεία της» είπε ο κ. Χιλ στην SBS και πρόσθεσε: «Αν η Βρετανία επιμένει στην άρνησή της τότε η Ελλάδα έχει την επιλογή της προσφυγής στην δικαιοσύνη». Ο κ. Χιλ είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση πως η Ελλάδα ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποδεχθεί τη διαμεσολάβηση της Unesco. «Υπάρχει μια προθεσμία έξι μηνών. Αν πάλι αρνηθεί η Βρετανία, τότε υπάρχει η νομική οδός»  ανέφερε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά έστω και αν στη συνέχεια τα πούλησε στη Βρετανία και από εκεί έφθασαν στο Βρετανικό Μουσείο» είπε  ο κ. Χιλ υπογραμμίζοντας πως οι πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής πλευράς αν προσφύγει στη δικαιοσύνη είναι 75%. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα πως «ό,τι και αν γίνει, στο τέλος, τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».


Επισήμανε ακόμα ότι οι Βρετανοί δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να κρατούν τους κλεμμένους θησαυρούς. «Η Ακρόπολη συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες από την γκαλερί Νταβίν όπου βρίσκονται τα κλεμμένα αριστουργήματα και το νέο Mουσείο που είναι αριστούργημα είναι έτοιμο να τα υποδεχθεί» σημείωσε, μεταξύ άλλων.